Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

”Suomi jättää euron kuin Viro ruplan”
Jock Fistick/Bloomberg News
”Suomi jättää euron kuin Viro ruplan”
Tutkimusyhtiö Strategy Economicsin johtaja Matthew Lynn uskoo Suomen antavan euroalueelle pian hatkat. Suomi olisi paremmassa jamassa heti ensimmäisestä päivästä lähtien, samalla tavoin kuin Viro jätettyään kohtalon tuomitseman rupla-alueen Neuvostoliiton romahdettua, Lynn kirjoittaa.

'Taloussanomat
13.6.2012

Strategy Economicsin johtaja Matthew Lynn arvioi MarketWatch-sivustolla, että esillä eurokriisissä on nyt niin monia toimijoita ja ristikkäisiä virtauksia, että jokaiseen ennusteeseen sisältyy paljon epävarmuutta.
Yksi mahdollinen kehityskulku on, että Espanjan heikko taloustilanne kriisiytyy paniikiksi (”Spanic”) ja sitä seuraa tukiehtoihin tyytymättömän Italian ero euroalueesta (”Quitaly”) ja tämän jatkona on Suomen ero (”Fixit”).
Lynnin mukaan tarjolla on kuoppaista kyytiä eikä turvaa löydy tilanteen edetessä kuin kullasta, dollareista ja mahdollisesti Sveitsin frangeista. Lähes neljännes euroalueen maista on avun tarpeessa ja Kypros liittyy mahdollisesti kohta Irlannin, Kreikan, Portugalin ja Espanjan jatkeeksi.
Kukaan ei Lynnin mukaan tiedä riittävätkö Espanjan pankeille tarjotut sata miljardia euroa, kun maa on luisumassa syvään taantumaan ja hallitus leikkaa menojaan kiivaasti – mikä vain pahentaa tilannetta.
                                                                    
– Vielä pahempaa on, että kukaan ei tiedä tarkkaan mistä pelastusraha tulee taikka kuinka paljon oikeastaan tarvitaan. Euromaista voidaan sanoa kahden vuoden kriisin jälkeen vain yksi varma asia – kaikki on aina pahempaa kuin miltä ensi silmäyksellä näyttää, Lynn sanoo.
Italiassa ollaan tyytymättömiä siihen, että Espanjan pankit saavat rahoitusta kolmen prosentin korolla, kun Italian hallituksen täytyy maksaa rahoituksestaan kuutta prosenttia. Jos rahoitusta ylipäänsä on tarjolla.
– Kuvitelkaa miltä tämä tuntuu italialaisista, Lynn toteaa.

Hänen mukaansa Italiassa halutaan pian tukea samoilla ehdoilla kuin Espanja saa. Muuten euroalue saa jäädä.
Viimeisenä ketjussa on Suomi, joka lopulta päättää karistaa euroalueen tomut (”Fixit”). Lynnin mukaan Suomi on todennäköisesti jäämässä ulos omasta aloitteestaan, koska se on pieni maa, jolla on vahva talous. Näin ainakin siinä tapauksessa jos Suomi ei saa vaatimiaan vakuuksia Espanjan tuen vastineeksi.
– Suomi olisi paremmassa jamassa heti ensimmäisestä päivästä lähtien, samalla tavoin kuin Viro jätettyään kohtalon tuomitseman rupla-alueen Neuvostoliiton romahdettua, Lynn kirjoittaa.
Hänen mukaansa Suomen ero olisi toisaalta tervetullut, koska se merkitsisi ainakin jonkinlaista käännekohtaa eurokriisissä, joko sen hajoamista tai muuttumista pienemmäksi valuuttaliitoksi.
Matthew Lynn on analyytikko ja Strategy Economicsin perustaja. Hän on kirjoittanut säännöllisesti kolumneja Wall Street Journaliin, Money Weekiin ja Huffington Postiin.