Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

tiistai 27. maaliskuuta 2012

Citi: Pahin on vasta edessä Euroopassa

Torstai 22.03.2012, kauppalehti

Euroopan ongelmat eivät ole ohi Kreikan tukiohjelmasta ja EKP:n likviditeettiruiskeesta huolimatta, Citi-pankin pääekonomisti Willem Buiter sanoi CNBC:n haastattelussa.

Euroopan ongelmia on Buiterin mukaan siirretty vain eteenpäin.

 Nyt vedetään hetken henkeä. EKP:n pitkäaikainen rahoitusohjelma ei ole todellisuudessa ratkaissut ongelmaa, ja pahin on vasta edessä Euroopan suhteen, Buiter sanoi CNBC:lle

Lisäksi hän odottaa EKP:n uutta ”laajamittaista interventiota" myöhemmin tänä vuonna tai vuoden 2013 alussa. EKP pumppasi lähes biljoona euroa kolmevuotisten lainojen kautta Euroopan pankkisysteemiin hyvin matalalla korolla joulu- ja helmikuussa.
Markkinat ovat tänä vuonna keskittyneet pitkälti Kreikan velan uudelleenjärjestelyyn, mikä viimein toteutui aiemmin tässä kuussa. Nyt uutena huolenaiheena ovat Euroopan reuna-alueiden taloudet.
– Tulemme näkemään vielä Kreikan ja Portugalin velkojen uudelleenjärjestelyt. Irlanti on vaarassa, ja Espanja on heikentynyt julkistaloudeltaan viime aikoina huomattavasti.
– Kiireellisyyttä tarvitaan lisää. Tällä hetkellä saatavilla olevat keinot eivät riitä, jos Espanjasta tulee troikan ohjelman maa. Merkityksellistä työtä (uudelleenjärjestelystä puhuttaessa) on tapahtunut yhä vain Kreikassa, eikä edes se ole riittävästi, jotta maa saisi julkisen taloutensa taas tukevalle pohjalle.
Buiter kritisoi myös sitä, että Euroopan keskuspankki on tinkinyt roolistaan.
– Siitä ajatuksesta, ettei keskuspankki osta valtion velkaa, on tingitty. Luulen, että se oli tarpeellista ja välttämätöntä. Epäilemättä se on kuitenkin aiheuttanut erimielisyyttä EKP:n sisällä ja luonut jännitteitä, jotka saattavat nousta esiin kun EKP:ltä kaivataan seuraavaa suuren luokan interventiota, Buiter sanoi.
Buiter kritisoi myös euroalueen terveempiä talouksia siitä, että ne ovat turvautuneet EKP:hen ja asettaneet sen luotonantajan asemaan.
– Euroopan keskuspankki näyttelee valtiontaloudellista auktoriteettia, koska varsinaiset fiskaaliset auktoriteetit ovat tuottaneet pettymyksen, hän sanoi.

Annemari Anttila