Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

lauantai 10. maaliskuuta 2012


USA, velka ja leikkaukset
Kirjoittanut Jonathan Neale   
13.11.2011
Viime kuussa Obama ja republikaanit solmivat viime hetken kompromissin USA:n velkakatosta Miksi näin tapahtui? Syiden etsiminen on tarpeen aloittaa tarkastelemalla USA:n poliittisen järjestelmän erityispiirteitä.murros129-13-usa_velka_ja_leikkaukset_kuva1.jpg
USA:ssa ei ole parlamentaarista järjestelmää, jossa parlamentti valitsisi hallituksen. Sen sijaan valitaan presidentti joka neljäs vuosi. Joka toinen vuosi pidetään kongressin – edustajainhuoneen ja senaatin – vaalit.
Presidentin, edustajainhuoneen ja senaatin on kaikkien oltava yhtä mieltä lain säätämiseksi tai menojen valtuuttamiseksi. Juuri nyt republikaanipuolueella on enemmistö edustajainhuoneessa, demokraateilla senaatissa, ja presidentti on demokraatti. Senaattorit ja edustajainhuoneen jäsenet eivät kuitenkaan usein äänestä puolueensa mukaisesti. Presidentti voi myös estää jokaisen lain, jos ei siitä pidä, mutta hän ei voi tehdä mitään, ellei kongressi hyväksy lakia.
On olemassa laki, jonka mukaan kongressin ja presidentin on säännöllisesti sovittava kaikista ulkomaanvelan kasvattamisista. Millään muulla maalla ei moista lakia ole. Näin on tehty 70 kertaa viime vuosina ilman hälyä. Tänä vuonna edustajainhuoneen uudet republikaanit ajattelivat kuitenkin, että he voisivat pakottaa Obaman hyväksymään laajoja leikkauksia ja vyönkiristystoimia.

USA:n valtionvelka

Valtionvelka ei ole suuri ongelma. Valtio maksaa vain kahden prosentin korkoa velastaan ja kokonaismäärä on alle 1,5 prosenttia kansantulosta. Mutta jos velan kasvattamisesta ei olisi päästy sopuun, liittovaltio olisi lakannut toimimasta.
Myös julkiset menot toimivat Amerikassa toisin kuin useimmissa maissa. Suuri osa julkisista menoista on paikallisella ja osavaltiotasolla. Kolme aluetta kattaa suurimman osan keskushallituksen (liittovaltion) menoista. Ne ovat armeija, kaikkien eläkkeet (”sosiaaliturva”) ja ilmainen terveydenhuolto. Kaikki eivät saa ilmaista terveydenhuoltoa, mutta vanhukset saavat ”Medicaren”, samoin työttömät köyhät ”Medicaidin”.
Sosiaaliturva voitettiin 30-luvulla joukkoliikkeen ansiosta. Medicaren saavutti joukkoliike 60-luvulla. Nämä kaksi ohjelmaa ovat Amerikan hyvinvointivaltion ydintä.
Ne ovat myös pitkään olleet ne kaksi julkisten menojen aluetta, joihin ei ole uskallettu kajota. Niiden nauttima kansan tuki on valtava. Vuonna 1993 Bill Clinton yritti saada republikaanisenaattoreita ja edustajainhuoneen jäseniä tukemaan sosiaaliturvan leikkauksia. Republikaanit varoittivat heitä olemasta hulluja – sosiaaliturva oli amerikkalaisen politiikan ”kolmas kisko”, kuten metrossa: jos siihen koskee, kuolee.

Republikaanien vaatimukset

Tänä vuonna republikaanit vaativat, että eläkkeisiin ja Medicareen tehtäisiin suuria leikkauksia, että armeijalta ei leikattaisi ja että veroja ei nostettaisi. Viime hetken ”kompromissi” leikkaa itse asiassa hyvin vähän ensi vuonna. Mutta kymmenen vuoden jaksolla se tuo valtavia, joskin määrittelemättömiä leikkauksia Medicareen ja eläkkeisiin. Obama ylisti ja tuki tätä kompromissia.
Demokraattiedustajat kuitenkin jakautuivat – 90 äänesti puolesta ja 90 vastaan. 90 vastaan äänestänyttä heijastaa jatkuvia siteitä suureen enemmistöön, joka tarvitsee eläkkeitä ja terveydenhoitoa eläkkeellä.
Tällä kompromissilla on ollut useita seurauksia. Ensinnäkin se hakkaa kiveen vyönkiristyspolitiikan. Nyt näyttää epätodennäköiseltä, että Obama tai kongressi tukisivat valtion menojen lisäämistä talouden elvyttämiseksi.
Toiseksi, liberaalit ja ammattiyhdistysaktivistit ovat kääntymässä pois Obamasta, toiset murheissaan, toiset vihaisina. Obama laskeskelee, ettei hänen tarvitse piitata. Hän haluaa tulla ensi vuonna uudelleenvalituksi. Hänen vakava heikkoutensa oli, että hän on ollut johdossa talouskatastrofin aikana ja äänestäjät ovat epätoivoissaan työpaikoista. Kompromissi tarkoittaa, että hän ja republikaanit ovat nyt kumppaneita talouden tuhoamisessa – ja republikaanit näyttävät vielä pahemmilta.

Vaikutus maailmalla

Kolmanneksi, kompromissi pelästytti maailman hallitsevan luokan. Viisikymmentä vuotta republikaanit ja demokraatit ovat Washingtonissa yhdistyneet lujasti talouden ja ulkopolitiikan avainkysymyksissä kriittisillä hetkillä. Mutta tällä kertaa sekä teekutsurepublikaanit että Obama näyttivät olevan valmiita menemään loppuun asti. Näytti, ettei vastuussa ollut kukaan vakavasti otettava. Kaikki tämä tuli hetkellä, jona teollisuustuotanto on vaikeuksissa kaikkialla maailmassa ja Euroopan pankit ovat vakavassa vaarassa. Pian kompromissin jälkeen luottoluokituslaitos Standard and Poor alensi USA:n luokitusta – vakava varoitus Obamalle ja republikaaneille ryhdistäytyä. Kiinan virallinen uutistoimisto hyökkäsi julkisesti Obamaa ja republikaaneja samansuuntaisesti ja Euroopan pörssit sukelsivat.
Keväällä Wisconsinin kapinointi oli merkittävä osoitus työväenluokan vihasta. Vaikka jotkut ovatkin nielleet ajatuksen, että teekutsurepublikaanit olivat ”kahjoja” ja Obama on pelastanut talouden, monet eivät ole. 80 prosenttia amerikkalaisista ei hyväksy tapaa, jolla Obama hoitaa taloutta.
Toistaiseksi tämä ei ole johtanut taisteluun. Eikä se välttämättä estä Obaman uudelleenvalintaa. Mutta kun tulot ja työpaikat eivät ole toipuneet vuoden 2008 taantumasta, tyytymättömyys leikkauspolitiikkaan, republikaaneihin ja Obamaan kasvaa.
Jonathan Neale
Socialist Review, syyskuu 2011