Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

maanantai 16. joulukuuta 2013

Tutkimus: Veroparatiisien torjunta jäänyt sanahelinäksi

Tutkimus: Veroparatiisien torjunta jäänyt sanahelinäksi
 Veroparatiiseja vastustetaan puheissa, mutta poliittiset päätökset ja valvonta puuttuvat niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Näin todetaan kansalaisjärjestöjen Eurodad-verkoston tänään julkistamassa raportissa.

Taloussanomat
16.12.2013
Raportti arvioi 13 eurooppalaisen valtion toimia kansainvälisen veroparatiisitalouden kitkemiseksi. Tuloksissa todetaan, että EU:n johtajien puheiden ja tekojen välillä on ristiriita.
Suomea ei pidetä eri mittareilla arvioiden veroparatiisimaana – lukuun ottamatta hallintarekisteriä.
Veroparatiisitoimintaan viittaa Suomessa kuitenkin hallintarekisteri, jonka kautta ulkomaiset sijoittajat voivat omistaa pörssiosakkeita anonyymisti.
Raportin mukaan hallituksen kaavailu laajentaa hallintarekisteri myös suomalaisille sijoittajille ei ole hyvä viesti kansainvälisessä kamppailussa pääomapakoa vastaan.
Rekisteri antaa mahdollisuuden suomalaisille sijoittajille vältellä veroja ulkomaisten peiteyritysten avulla. Pääongelmana on, että vaikka Suomi on ottanut vahvasti kantaa laittoman verojen välttelyn kitkemiseksi, käytännön toimet puuttuvat.
Puutteena on, että esimerkiksi verohallinto ei kerro, miten verotietojen vaihto toimii maiden välillä. Se ei myöskään kerro, mistä yhtiöistä tai henkilöistä se on saanut ulkomailta kyselyitä. Viime vuonna tiedusteluita tehtiin 202.
Myöskään valtiovarainministeriö ei vielä ilmaise kantaansa suuryhtiöiden maaraportointiehdotukseen. Syynä on, että Euroopan unionin komissio vasta valmistelee ehdotusta.
Eurooppa-neuvosto pitää huomenna tiistaina kokouksen, jossa verokysymys on esillä.
Kehittyvät maat
menettivät pääomaa

Yritykset ovat jossain määrin parantaneet verojenmaksuun liittyvää raportointia. Yritysten ei kuitenkaan tarvitse julkistaa maakohtaisia tietoja liikevaihdostaan, tuloksestaan, henkilöstöstä, valtiontuista tai maksetuista veroista.
Se merkitsee, että suomalaisyritysten verokäytännöstä kehittyvissä maissa ei ole tietoa.
Ajatushautomo Global Financial Integrityn raportti joulukuussa julkistettu raportti kertoi, että vuonna 2011 kehittyvät maat menettivät 687 miljardia euroa pääomaa laittomasti ulkomaille. Määrä oli kasvanut kymmeneksen vuodesta 2010. Euroopassa ongelmasta kärsivät pahasti Venäjä ja itäinen Eurooppa.