Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Synkintä vuosikausiin: Musta huhtikuu konkursseissa!

Suomen Asiakastieto

Huhtikuu 2013 oli synkin konkurssikuukausi vuosikausiin, kertoo Suomen Asiakastieto. Samalla koko alkuvuoden konkurssihakemusten määrä kääntyi kasvuun.
Tänä vuonna konkurssihakemuksia on tehty jo lähes 1600 eli noin seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Vielä tammi-maaliskuussa konkurssitilanne oli viime vuoden tasolla, mutta huhtikuussa hakemusten määrä kääntyi jyrkkään kasvuun, Asiakastieto kertoo. Konkurssiin haettiin 308 yritystä, mikä on enemmän kuin esimerkiksi taantumavuonna 2009.
Erityisen vaikeaa oli tukku- ja vähittäiskaupoilla. Niihin kohdistuneiden konkurssihakemusten määrä kaksinkertaistui viime vuodesta. Myös majoitus- ja ravitsemusalalla hakemusten määrä nousi rajusti.
Jos konkurssihakemusten määrän kasvu jatkuu alkuvuoden tahtiin, koko vuonna konkurssihakemuksia kertyisi noin 3700. Se olisi toiseksi korkein määrä koko 2000-luvulla, Asiakastieto kertoo. Vuonna 2009 konkurssihakemuksia tehtiin 3763.

Maakuntien välillä konkurssien määrässä on suuria eroja. Päijät-Hämeessä konkurssien määrä on kasvanut alkuvuonna 69 prosenttia, Keski-Pohjannmaalla 57 prosenttia ja Pohjois-Karjalassa 46 prosenttia. Sen sijaan esimerkiksi Kainuussa, Etelä-Karjalassa ja Keski-Suomessa konkurssihakemusten määrä pieneni oleellisesti.
Suomen Asiakastiedon mukaan konkurssihakemuksista keskimäärin noin 60 prosenttia johtaa siihen, että yritys asetetaan myöhemmin konkurssiin ja toiminta loppuu. Lähes joka toisessa tapauksessa velallinen maksaa saatavansa tai ainakin pääsee velkojan kanssa sopimukseen.

Teleurkinta

Vapautesi vietiin jo vuosia sitten

 Wikimedia
Suomi on vapaa maa, mutta internet ei. Perustuslain takaamaa oikeuttasi yksityisyyteen rikotaan surutta. Nettipalvelujen käytön hinta on kova, olemme henkilökohtaisiin tietoihimme tunkeutuvien amerikkalaisyhtiöiden armoilla.

Demokratian ja vapauden nimeen vannova maailmanmahti Yhdysvallat on kuin Orwellin painajaisesta. Maan hallitus on harjoittanut vuosien ajan ulkomaalaisten järjestelmällistä valvontaa, eikä kukaan ole edes kunnolla suuttunut.
Ulkopoliittisen Instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola toppuutteli vakoilukohua tiistaina Ylellä. Hän muistutti, ettei amerikkalaisviranomaisia kiinnosta suomalaispulliaisen tekemiset.
Viranomaisuskovaisia suomalaisia ajatus viestejä haravoivasta isoveljestä ei välttämättä hetkauta. Eihän valvonnasta tai tietojen keruusta tarvitse huolestua jos ei ole mitään salattavaa?
Väärin. Tietoja eivät kerää viranomaiset vaan kaupalliset yhtiöt, jotka vain välittävät viranomaisten pyytämää informaatiota eteenpäin. Luultavasti tietojasi käytetään monenlaisiin hyötytarkoituksiin, laillisesti tai laittomasti.
Rehellisen keskivertosuomalaisen kiinnostavuudella tai mitättömyydellä ei siten ole tapauksessa mitään merkitystä. Kysymys on yksityisyyden periaatteesta.
Henkilökohtaisten viestiesi yksityisyyden loukkaamattomuus on Suomen perustuslakiin kirjattu perusoikeutesi. Perustuslain turvaaman oikeuden rikkomiseen ei voi suhtautua hyväksyvästi, eikä edes olankohautuksella.
Liberaalin demokratian
perustukset järkkyvät

Ensimmäinen liberaaliksi itseään kutsunut poliitikko ja ajattelija Benjamin Constant puhui 1800-luvun alkupuolella kansalaisten yksityisen elämänalueen koskemattomuuden merkityksestä.
Myöhemmin ajatus loukkaamattomasta yksityisyydestä löysi tiensä demokraattisten kansallisvaltioiden perustuslakeihin.
Internetin maailmassa todellisuus on ihanteita karumpi. Netti on valvonnalle niin helppo, halpa ja houkutteleva väline, ettei vakoilun paljastuminen ole tullut yllätyksenä asiantuntijoille.
Jos tapaus ei ole yllätys, niin se on sitäkin ongelmallisempi.
NSA:n vakoilutapauksessa Yhdysvaltojen kansallista turvallisuutta pönkittävä Patriot Act -laki ja ulkovaltojen kansalaisten yksityisyydensuoja ovat ajaneet ristiin. Viestien valvonnassa positiivinen vapaus eli vapaus johonkin on voittanut negatiivisen vapauden eli vapauden jostakin.
Länsimaisen demokratiaperinteen mukaan ehdotonta ei saa olla valta johonkin, vaan ainoastaan kansalaisten perusoikeudet.
Vapauden ja yksityisyyden kannalta merkittävä kysymys on siten se, kuinka paljon valtaa voidaan ylipäänsä kenellekään antaa. Sorron todellinen lähde on vallan kasautuminen.
Vakoilun mahdollistanut lakipaketti ei ole turhaan kerännyt demokratia-aktivistien kritiikkiä niin Yhdysvalloissa kuin ulkomailla.
Yhdysvaltojen
hegemonia pyörryttää

Amerikkalaisten yhtiöiden verkkopalvelut ovat muodostuneet netin ylivoimaisesti eniten käytetyimmiksi. Yhdysvaltojen valta netissä on kasautunut.
Maan hallitus myös pyrkii pitämään yllä valta-asemaansa. Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina Yhdysvaltojen lobbaavan Brysselissä hanakasti EU:n uutta tietosuojauudistusta vastaan. Uudistuksesta oli tarkoitus äänestää parlamentissa jo huhtikuussa.
Tietuojalainsäädäntö estäisi eurooppalaisia yrityksiä luovuttamasta EU-kansalaisista kerättyjä tietoja unionin ulkopuolelle ilman erillistä lupaa. Lainsäädäntöpakettiin kuuluu myös kansalaisten "oikeus tulla unohdetuksi" netissä.
Amerikkalaisyhtiöiden vakoiluverkkoa ei helpolla murreta. Tukea ei valitettavasti tule edes maan kansalta. Washington Post -lehden kyselyn mukaan 56 prosenttia maan kansalaisista hyväksyy NSA:n verkkovakoiluohjelmat.
Maailma on siten yksityiselämän rajojen sisäpuolelle tunkeutuvien jenkkiyhtiöiden armoilla. Emme itse hallitse yksityisyyttämme, vaan kutakin meistä hallitsevat muut.
Jos Saksa olisi vuosien ajan laajamittaisesti valvonut ja haravoinut amerikkalaisten nettiviestintää, Yhdysvaltojen kovistelu ja syyttely olisi ollut ennennäkemättömän ankaraa. Toiseen suuntaan tilanne on toinen.
Saksan liittokansleri Angela Merkel aikoo keskustella vakoilujupakasta presidentti Barack Obaman kanssa ensi viikolla. Ehkä Merkel onnistuu pysäyttämään NSA:n vakoilun pyytämällä.
Tietoja keräävien nettipalvelujen ei kuitenkaan tarvitse höristää korvaansa muille kuin Yhdysvaltojen viranomaisille, jos niillekään.

Palapeli alkaa selvitä: Näinkö NSA:n jättimäinen verkkourkinta toteutettiin?

Palapeli alkaa selvitä: Näinkö NSA:n jättimäinen verkkourkinta toteutettiin?
Yhdysvaltojen hallinnolla alkaa olla mahdotonta tehtävä tukkia vuotoja, jotka paljastavat pala palalta koko turvallisviranomaisen NSA:n harjoittaman tietourkinnan toteutuksen yksityiskohdat.

Taloussanomat
12.6.2013
Yhdysvaltalaisen turvallisuusviranomaisen NSA:n (Kansallinen turvallisuusvirasto) urkinnan paljastumisen jatkuessa näyttää siltä, että esiin tulleet asiat ovat vasta jäävuoren huippu.
Yhdysvaltalaismediassa on alettu sovittelemaan yhteen palapeliä, joka muodostuu nyt julkisuuteen tulleista paljastuk- sista ja aiemmin vuodetuista tiedoista NSA:n urkinnasta.

Kohun alulle panneen Edward Snowdenin, joka työskenteli NSA:lle eri yritysten kautta, lisäksi julkisuudessa on esiintynyt myös muita paljastajia omalla nimellään.
Yksi tärkeimmistä on William Binney, jota pidetään yhtenä NSA:n historian parhaimmista matemaatikoista ja koodaajista. Binney työskenteli 32 vuotta Yhdysvaltain puolustusministeriön jaostossa, jonka tarkoituksena oli tutkia maan ulkopuolista tietoliikennettä, kertoo Business Insider.
Binney kertoi eronneensa tehtävästään vuonna 2001, koska ”ei voinut jäädä töihinsä sen jälkeen, kun NSA alkoi määrätietoisesti rikkoa perustuslakia [kerätä tietoja omista kansalaisistaan]”.
Keräys alkoi 9/11-iskujen
jälkeen

Binney oli rakentamassa alkuperäistä ohjelmistoa, joka tunnisti reaaliaikaisesti yksittäisten ihmisten välisiä yhteyksiä tietoliikenneyhteyksien perusteella.
Hänen mukaansa 9/11 -terroristi-iskujen jälkeen NSA alkoi systemaattisesti kerätä elektronista tietoa puhelinsoitosta, GPS-tiedoista, sähköposteista, sosiaalisesta mediasta, pankkitapahtumista, matkustustiedoista ja hallinnon tietokannoista. Näin turvallisuusvirasto pystyi tarkkailemaan, mitä ihmiset tekivät ja kenen kanssa he sitä tekivät.
– Voin kerätä koko elämäsi tiedot yhteen näistä lähteistä ja levittää eteesi elämäsi varrella tapahtuneet asiat. Tämä on jotain, mitä KBG, Stasi tai Gestapo olisivat halunneet saada käsiinsä, sanoi Binney haastattelussa dokumentaristi Laura Poitrasille. Hän teki dokumenttia NSA:n Utahiin rakentamasta puolitoista miljardia euroa maksaneesta palvelinkeskuksesta.
Entinen NSA:n johtoportaan työntekijä Thomas Draken on kertonut uskovansa, että NSA käyttää israelilaisyhtiö Narun tekemää kaupallista internetin monitorointityökalua, jota kuvaa verkkolehti Wired.
Laitteisto mahdollistaa käytännöstä kaiken internet-liikenteen eritelyn ja tallentamisen. Tietoliikenneyhtiöt voivat asentaa Narun laitteiston verkon solmukohtiin. Sillä voi tallentaa lähes kaikkea nettiliikennettä kuten sähköposteja, pikaviestejä, video-tiedostaja, klikattuja internet-sivuja ja internet-puheluita (esimerkiksi Skype).
Narun kaupallinen johtaja on kertonut, että näistä tiedostoista voidaan purkaa esiin niiden sisältö kuten esimerkiksi puhelinkeskustelu. Brasiliassa teleoperaattorit ovat käyttäneet laitteistoa apuna internet-puheluiden laskuttamisessa. Kiinassa ja lähi-idässä internet-puhelut on blokattu sillä kokonaan.
Puhelinoperaattorin
salainen huone

Yhdysvaltojen suurimmassa teleoperaattorissa AT&T:ssä työskennelleen insinööri Mark Klein on sanonut julkisuuteen, että hänelle on selvinnyt, miten NSA kerää laajoja määriä internetissä ja puhelinverkossa liikkuvaa dataa yhteistyössä AT&T:n kanssa.
Klein kertoi löytäneensä AT&T:n San Franciscosta ”salaisen huoneen”, jossa olevilla laitteilla NSA keräsi tietoja AT&T:n verkossa liikkunutta dataa ja puhelutietoja.
Tämä tarjoaisi selityksen sille, että suuret verkkojätit kuten Google, Facebook, Microsoft, Apple ovat voineet ilmoittaa julkisuuteen, että ne eivät ole antaneet NSA:n viranomaisille suoraa ja rajatonta pääsyä asiakkaidensa yksityistietoihin ylläpitämilleen palvelimille.
NSA:n tarvitsisi vain kerätä tietonsa suoraan suurilta teleoperaattoreilta, jotka välittävät tietoliikennetä.

Onko ihmisellä oikeutta yksityisyyteen digitaaliaikana?

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto NSA ja sen PRISM-vakoiluohjelma ovat olleet otsikoissa viikon verran. PRISM ei ole ensimmäinen eikä viimeinen vakoiluohjelma, eikä Yhdysvallat ainoa valtio maailmassa, joka seuraa aktiivisesti omien kansalaistensa ohella muun maailman "elämää virtuaalimaailmassa".  Onko ihmisellä oikeutta yksityisyyteen digitaaliaikana?  Joka kerran, kun käytät hakukonetta, hakuasi koskeva data tallennetaan. Suuret palveluntuottajat poimivat IP-osoitteesi ja käyttävät evästeitä (cookies) laatiakseen listan käyttämistäsi hakuehdoista, ajasta ja valitsemistasi sivustoista/linkeistä. Älypuhelimet luovuttavat henkilökohtaisia tietojasi. Kerätty tieto tallennetaan tietokantaan, josta se on löydettävissä hallituksen - tai jonkin muun tahon - sitä pyytäessä.

Hakusi kertovat kiinnostuksen kohteistasi ja paljastavat poliittisen kantasi ohella terveydentilasi, harrastuksesi, osoitteesi, sijaintisi ja paljon muuta. Joka kerran, kun sukeltaudut internetin ihmemaahan, jätät kertovia jälkiä itsestäsi.

Syyskuun 11. päivä vuonna 2001 tapahtuneen, vieläkin tyydyttävästi selvittämättä olevan New Yorkin WTC -kaksoistorneihin kohdistuneen iskun jälkeen Yhdysvaltain kongressi hyväksyi Patriot Act -lain. Lain hyväksyminen tarjosi turvallisuusalan yrityksille oivan markkinaraon ja hallitukselle näkyvän syyn perustaa nimetty tirkistysikkuna. Syntyi TIA, Total Information Awareness Program. TIA on "puolustusalan tutkimus- ja tuotekehittelylaitos DARPA:n (Defence Advanced Research Projects Agency) kehittelemä tietokantajärjestelmä, johon tallennetaan sähköpostiviesteily, tekstiviestit, luottokorttitapahtumat, rikesakot, sosiaalisessa mediassa tapahtuvat toiminnot sekä lääketieteelliset terveystiedot paljon muun tiedon ohella. TIA:ssa on myös biometrinen HumanID -työkalu, joka kykenee kasvotunnistukseen samoin kuin vartalon liikkeiden ja muun vastaavan tunnistamiseen sekä seurantaan kohteen paikantamiseksi. TIA on sopiva esimerkki seurantaohjelmistojen mahdollisuuksista. Käyttötarkoitukset ovat ohjelmien nimestä, ohjelman tekijäyrityksestä tai tilaajavaltiosta/-tahosta riippumatta samat: seuranta ja valvonta.

Euroopan unionilla on joukko vastaavia työkaluja. Esimerkkeinä mainittakoon automaattisesti toimivien "älykkäiden turvallisuusjärjestelmien projekti"  INDECT (Intelligent Information System supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment)", merialueiden liikennettä valvova MARISS, PASR, ISS, ITS, NeoConOpticon, "älykäs rajavalvonta" Smart Borders, joista moni kuuluu FP7 -kehyssuunnitelman alle.
ITS seuraa liikennettä Euroopan laajuisesti, ja sen osanen on Suomen PASTORI-projekti, jota VTT kehitteli. Toki valvontaohjelmia on EU:lla muitakin, nämä vain esimerkkeinä.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:lla on SORM-niminen ohjelma, Kiinalla, Israelilla, oikeastaan joka valtiolla omansa.
Seurantaa voidaan tehdä internetin ohella toisillakin tavoilla. Myytävissä tuotteissa on viivakoodit tai RFID-sirut, joilla tuotteen alkuperä voidaan jäljittää. Mutta myös ostaja voidaan jäljittää yhdistämällä sirun tiedot toisiin tietokantoihin.
Suomi hyödyntää RFID-seurantasirutekniikkaa paljon esimerkiksi sairaaloissa.

Takaisin TIA:an. TIA on hyvä esimerkki myös siitä, miten "demokraattinen" järjestelmämme toimii, ja kuinka ikäviä seurauksiltaan tavallisen ihmisen kannalta valtion ja yritysten välinen yhteistyö (PPP) saattaa olla.

Parin vuoden päästä TIA:n perustamisesta Yhdysvaltain kongressi tympääntyi TIA:an (tai sen saamaan epämiellyttävään julkisuuteen) ja äänesti rahoituksen lakkauttamiseksi. Virallisesti TIA lakkautettiin, todellisuudessa TIA paloiteltiin ja siirrettiin DARPA:lta eri nimillä eri virastoille ja eri rahoitusmomenteille. Uusia nimiä TIA:lle ja sen osille olivat esimerkiksi Basketball ja Topsail, jotka siirrettiin varta vasten perustetulle uudelle virastolle nimeltään ARDA (Advanced Research and Development Activity).
ARDA aloitti yhteistyön yksityisen, hallitukselle alihankintaa tekevän SAIC:in (Science Applications International Corporation) kanssa. SAIC jatkoi ARDA:n kanssa kongressin lopettaman TIA:n kehittämistä eri nimen alla.

ARDA:n nimi muutettiin vuoden 2005 tienoilla DTO:ksi, Disruptive Technology Office. Kuten DARPAn ja ARDAn toimistot, myös DTO:n toimisto sijaitsi Fort Meadessa, Marylandissa, alueella ja osoitteessa joka kuuluu Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virasto NSA:lle.

Vieläkin nousi ajoittain epäilyksiä siitä, että TIA eli ja voi hyvin. Vuonna 2007 DTO "lakkautettiin" ja sen toiminta siirtyi jälleen uudelle virastolle, IARPA:lle (Intelligence Advanced Research Projects Activity).
DTO:n nimen muuttuessa IARPA:ksi, DTO:n johtaja Michael Macedonia lähti töihin Forterra Systemsille mm. kehittämään OLIVE:a (Online Interactive Virtual Technology). OLIVE myytiin vuonna 2010 SAIC:ille.
Tällä hetkellä OLIVE on SAIC:in VGov-tuotteen pohjana. VGov taas toimii "virtuaalisena varaelämänä hallituksen eri virastoille" (VGov is a "virtual world that will function much like a secure ´second life´ for government agencies" kertoi Tech News Daily vuonna 2010).

SAIC kehitti VGov:in yhteistyössä maatalousvirasto USDA:n, kotimaan turvallisuudesta vastaavan DHS:n, Yhdysvaltain ilmavoimien ja Kansallisen puolustusyliopiston kanssa.
Joten PPP-suhde johti siihen, että alkujaan hallituksen toimeksiannosta kehitelty TIA erinäisten nimenmuutosten jälkeen päätyi kehitettäväksi yhteistyössä yksityissektorin kanssa - ja myytäväksi eri nimellä takaisin hallitukselle, joka taas kattaa menoeriään verotuloilla. Toisin sanoen artisti maksaa: seurattavat tahot kustantavat itse seurantansa.
Pyöröovikäytäntö valtion virastojen ja yksityissektorin välillä varmistaa sen, että hallituksen tilaukset menevät "oikeille yrityksille".

Seurannalla jo pitkät perinteet

Paljon kohua herättänyt PRISM tai TIA eivät ole ainutlaatuisia eivätkä uusia ilmiöitä. Yhdysvaltain hallitus on ylläpitänyt 1980 -luvulta asti Main Core -nimistä tietokantaa, joka sisältää miljoonien amerikkalaisten henkilökohtaisia tietoja sekä tietoja heidän taloudellisesta tilanteestaan. Main Core -tietokantaa täydentävät NSA, CIA, FBI ja joukko muita virastoja Yhdysvaltain eri tiedustelupalveluvirastoja varten. Kuten tapa on, tietoja kerätään ja tallennetaan ilman asianomaisten henkilöiden suostumusta, tietoa tahi oikeuden päätöstä.
Vuonna 2008 listalla oli kahdeksan miljoonaa amerikkalaista, laskeskeli Radar Magazine. Mikä mahtaa olla nykyinen lukema?

Ne, jotka arvelevat olevansa turvassa, koska heillä ei ole mitään salattavaa, saattavat erehtyä raskaasti. Main Core -tietokantaan "päässeet" ovat samalla listalla, joka käsittää ne "epäystävällisiksi tulkitut" henkilöt, jotka "internoidaan kansallisen hätätilan aikana" tai vastaavien poikkeusolosuhteiden vallitessa. Kansallisen hätätilan määre on liukuva. Kansalliseksi hätätilaksi voidaan tulkita mm.  luonnonkatastrofit, sotilaallinen hyökkäys, teknologinen tai muu vastaava hätätila, kapinat, kansannousut, lainvastainen kokoontuminen tai esivallan vastustaminen.

Christopher Ketchamin The Radar Magazinelle kirjoittama artikkeli Bushin hallinnon kehittämistä vakoiluohjelmista ja kuinka ne tulivat ilmi hallituksen sisäisen vuodon takia, on kauhistavaa luettavaa vallassaolevien vainoharhoista ja siitä, mihin valtaa käytetään: vallassa pysymiseen.

Yhdysvaltain kongressi äänesti tällä viikolla NDAA-lakiin tehtävästä lisäyksestä. NDAA sallii pidättämisen rajoittamattomaksi ajaksi ilman oikeudenkäyntiä. Lakilisäys, joka olisi rajoittanut väestöön kohdistuvaa hirmuvaltaa, hylättiin kongressissa.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush julisti kansallisen hätätilahallituksen 14. syyskuuta 2001, ja presidentti Obama jatkoi sitä 9. syyskuuta 2011:

"CONTINUATION OF NATIONAL EMERGENCY DECLARED BY PROC. NO. 7463
Notice of President of the United States, dated Sept. 9, 2011, 76 F.R. 56633, provided:
Consistent with section 202(d) of the National Emergencies Act, 50 U.S.C. 1622(d), I am continuing for 1 year the national emergency previously declared on September 14, 2001, in Proclamation 7463, with respect to the terrorist attacks of September 11, 2001, and the continuing and immediate threat of further attacks on the United States..."

Yhdysvalloissa on siis edelleen hätätilahallitus, ja tilanne jatkuu samanlaisena niin kauan kuin globaali "sota terrorismia vastaan" (GWOT) jatkuu. Ikuisesti, näillä näkymin.

Elämme vapaassa maailmassa...

Yhdysvallat ja Euroopan Unionin jäsenvaltiot ovat neuvotelleet vuodesta 2011 asti globaalista internet-sulusta. Euroopan Unionin Law Enforcement Working Party (LEWP) haluaa luoda virtuaalisen Schengen-rajan, jossa internetpalvelujen tarjoajat (ISP) blokkaavat pääsyn EU:n mustalla listalla oleviin, laittomiksi määriteltyihin sivustoihin.
Laittomaksi määrittelyn perusteita ei kuitenkaan ole määritelty ennakolta.

NSA on saanut uuden 1,7 miljardia dollaria maksaneen Utah Data Center- tukikohdan Utahin osavaltioon.

Varmaa on, että
1) tietoa kerätään, myös älypuhelimista
2) kerätty tieto tallennetaan ja prosessoidaan
3) kerätty tieto jälleenlähetetään
4) kerättyä tietoa käytetään

Vakoilu- ja telesatelliitit, vakoilulennokit, nakuskannerit, elektroninen raha, erilaiset sähköiset rekisterit, Google Glass (josta kehitellään nanokokoista versiota), Google Earth ja monet muut teknologiayhteiskunnan "palvelut" yhdessä elinkeinoelämän ja poliitikkojen keskinäisten riippuvaisuussuhteiden kanssa takaavat sen, että yksityishenkilön yksityisyyden suoja jää kuolleeksi kirjaimeksi kuinka moneen lakiin se sitten kirjataankin.

Huvikseen tai niiden työllistävän vaikutuksen vuoksi tällaisiin miljardiluokan tiedonkeräys- ja analyysioperaatioihin ei ryhdytä, ei Yhdysvalloissa, EU:ssa tai muualla. Haaveena - tai jo todellisuutena - on reaaliaikainen seuranta jokaisesta ihmisestä.
Ubiikkyhteiskunnan rakenteiden valtakoneistolle tarjoamat mahdollisuudet ovat pelottavat.


Lue myös:

USA:n maailmanlaajuinen vakoilu pahimpien epäilyjen mukaista
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=8139


 Lähteet:

Newsvandal: Frankendata Monster
http://newsvandal.com/2013/06/the-frankendata-monster/

Prof. John D. Villasenor: Recording everything: Digital storage as an enabler of authoritarian governments

Radar Magazine - Christopher Ketcham: The Last Roundup (The federal government has been developing a highly classified plan that will override the Constitution in the event of a major terrorist attack...)
http://www.christopherketcham.com/wp-content/uploads/2010/02/The%20Last%...

50 USC Chapter 34 - National Emergencies
http://uscode.house.gov/download/pls/50C34.txt

Amendment to the rules committee print of H.R. 1960
http://amendments-rules.house.gov/amendments/SMITWA_005_xml6101318032632...

Final Vote Results for Roll Call 228
http://clerk.house.gov/evs/2013/roll228.xml

Washington´s blog: Is this the real reason for government spying on americans?
http://www.washingtonsblog.com/2013/06/is-this-the-real-reason-for-the-g...

The Guardian - Rory Carroll: Welcome to Utah, the NSA´s desert home for eavesdropping on America
http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/14/nsa-utah-data-facility

AOL Stalker Database
http://www.aolstalker.com/

INDECT http://www.indect-project.eu/

RFID Lab http://www.rfidlab.fi/

EuObserver - Nikolaj Nielsen: US defends spy programme to sceptical EU
http://euobserver.com/justice/120505

The Washington Post - Cecilia Kang: Facebook, Microsoft release number of data requests from government
http://www.washingtonpost.com/business/technology/2013/06/14/61a6ff1e-d5...

Digitoday: Nämä tiedot iPhone-, Lumia- ja Android -puhelimet välittävät Yhdysvaltoihin
http://www.digitoday.fi/tietoturva/2013/06/15/nama-tiedot-iphone--lumia-...
(jossa kerrotaan suomeksi mitä kaikkia tietoja pelkästä puhelimesta irtoaa)

 
Viime viikot mediassa on keskusteltu vakoilusta ja teleliikenteen kontrollista, sekä siitä, kuka sitä tekee. On aika laajentaa keskustelua siihen, mitä kaikkea muuta pyritään kontrolloimaan tai jo kontrolloidaan sekä kontrollin seurauksiin.
Elektroninen inkvisitio ja kontrolliyhteiskunta
Riikka Söyring
Verkkomedia.org

Amerikkalainen Edward Snowden, joka työskenteli valvontaa Yhdysvaltain hallitukselle ja kansallisen turvallisuuden virasto NSA:lle alihankintana suorittavassa turvallisuusalan yrityksessä, Booz Allen Hamiltonissa, hätkähdytti maailmaa kolmisen viikkoa sitten paljastamalla Yhdysvaltain hallituksen suorittaman teleliikenteen valvonnan laajuuden.
"Maailman suurin demokratia ja vapauden esitaistelija" Yhdysvallat kiitti Snowdenia jättämällä salavihkaa sinetöidyn syytevaatimuksen Virginian itäisen piirin oikeusistuimeen, joka rutiininomaisesti syyttää Washingtonin "kansallista turvallisuutta uhkaaviksi" nimeämiä henkilöitä. Vakoilun paljastanutta Snowdenia syytetään vakoilusta ja, kuten kaavaan kuuluu, kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta.
Kuten kaavaan myös kuuluu, NSA:n "lupa vakoilla" on hyvin laaja - NSA vakoilee viikottain jopa miljoonaa henkilöä pelkästään Yhdysvalloissa, kertoi NSA:n vakoilukoneiston kehittämisessä avustanut William Binney.
Washington Post -lehti raportoi vuonna 2010 NSA:n keräävän ja varastoivan päivittäin 1,7 miljardia sähköpostiviestiä, puhelua ja muun tyypin kommunikaatiota. Tietoja varastoidaan sellaisiin jättimäisiin tietopankkeihin kuin Main Core ja NUCLEON.
Tällä hetkellä päivittäismäärä lienee 1,7 miljardiakin suurempi.
väliotsikko: Lupa vakoilla
"Lupa vakoilla" käsittää puheluiden ohella tekstiviestit, sähköpostit, sosiaalisen median ja paljon muuta - Yhdysvaltain oikeusministeriön liittovaltion laeista tekemillä, salassa pidettyjen lakitulkintojen oikeuttamana. Demokraattisessa valtiossa ei ilmeisesti tarvita demokraattista valvontaa edes valvontakoneistolle, kun asiat voi hoitaa "laillisesti" salassa laadituilla laeilla - tai ilman lupia, salaa.
Presidentti Obama ja joukko senaattoreja ovat median avustuksella selitelleet, että lupia tarvitaan ja lupia haetaan - mutta joulukuussa 2012 uudistettu lakilisäys vuoden 2008 FISA-lakiin sallii käytännöllisesti katsoen rajoittamattoman salakuuntelun ja vakoilun. Lakilisäyksen laatijat ovat entinen varapresidentti Dick Cheney sekä senaatin tiedustelukomitean silloinen puheenjohtaja Jay Rockefeller. Obaman oikeusministeriö (DOJ) on pyrkinyt aktiivisesti varmistamaan, että oikeusistuimet eivät pääse käsittelemään kanteita, joissa epäillään toiminnan perustuslain mukaisuutta.
Mitä nykymenosta mahtaisi tuumia eräs Yhdysvaltain perustajaisistä, Benjamin Franklin, jonka kerrotaan lausuneen: "Ihmisen ensimmäinen velvollisuus on epäillä auktoriteetteja."
Amerikkalainen Isoveli seuraa ja kopioi rutiininomaisesti teleliikennettä globaalisti.
Mutta ei yksin, ryhmätyö on kansainvälisyyttä. Ison-Britannian tiedustelupalvelujen keskus GCHQ (Government Communications Headquarters) tekee yhteistyötä NSA:n kanssa kiertääkseen Ison-Britannian yksityisyydensuojaa koskevia lakeja jakaen saamansa tiedot MI5:n ja MI6:n kanssa, mutta valvoo verkkoliikennettä myös omatoimisesti.
väliotsikko: Viiden silmän tiedusteluliittouma
Vakoilu on laajaa, "turvallisuusviranomaiset" eivät ole - hallitusten myötävaikutuksella - kunnioittaneet kansalaisten oikeutta yksityisyyteen. The Guardian -lehden Nafeez Ahmed raportoi Uuden Seelannin oikeusistuimen asiakirjojen viittaavan "viiden silmän tiedusteluliittouman" ("Five Eyes Intelligence Alliance") olemassaoloon.
Viiden silmän vakoilukoneistossa - mukana mm. Iso-Britannia, Kanada, Australia ja Uusi Seelanti - on jaettu kunkin maan omista kansalaisista kerättyä ja taltioitua tietoa, myös yksityissektorilla toimiville yritysyhteistyökumppaneille: toki öljy-yhtiöitä ja vastaavia kiinnostaa ympäristöaktivistien tekemiset. On kätevää, jos hallituksen avulla saaduilla tiedoilla voidaan estää ympäristöaktiivien toimet ympäristön suojelemiseksi niin että "yritystoiminta" pääsee jatkumaan häiriöttä.
Epäilemättä puolueet ovat päässeet osingoille nekin: puolueita kiinnostaa poliittisten toisinajattelijoiden toimeliaisuuden torpedoiminen, ja siksi on puolueiden kannalta kannattavaa säätää lakeja, jotka mahdollistavat tietojen keruun, taltioinnin ja jakamisen.
väliotsikko: Komissio ei noudata EU-lakeja
Piraattipuoluelainen, Ruotsin mep Christian Engström kertoo Mashable-sivuston paljastaneen, että Yhdysvallat imuroi europarlamentaarikkojen sähköpostiviestejä.
Yhdysvaltain lisäksi EU:ssa linjoilla, EU:n instituutioissakin, on EU itse.
Vuonna 2010 komissio tiedotti EU:n nykyisten sääntöjen henkilötietojen suojaamisesta olevan maailman tiukimmat.
Vuonna 2013 EurActiv-verkkosivusto kertoo Euroopan unionin instituutioiden seuraavan sivustoillaan kävijöitä vastoin omia datasuojaa koskevia sääntöjään. Unionin datasuojan ylivalvoja Peter Hustinx vahvistaa tiedon.
Seurantaa suoritetaan mm. EURES-sivuilla, Euroopan komission sekä europarlamentin sivuilla Google Analytics -työkalun avulla.
Mitä virkaa on yksityisyyttä suojaavilla laeilla, joita eivät noudata lakia säätävät tahot eivätkä muut viralliset instanssit? Miksi mikään muukaan maa noudattaisi niitä? Miksi kukaan muukaan noudattaisi?
Microsoft, Google, Facebook, Apple, Skype... kaikki toimivat valvontakoneiston sopimusyhteistyökumppaneina Yhdysvalloille. Google pyytää nyt lakiteitse perustuslain ensimmäiseen, sananvapauden takaavaan lisäykseen vedoten vakoilulupia myöntävältä, salailevalta FISC:lta (Foreign Intelligence Surveillance Court) että FISC hellittäisi jo pitkään voimassa olleita "suukapulamääräyksiään" koskien tehtyjä datapyyntöjä, kertoo Washington Post -lehti.
väliotsikko: Pakkokeinot ja pakot pakkomielteenä
Kun muualla maailmassa keskustellaan aktiivisesti valvontakoneiston massiivisesta kasvusta, yksityisyyden suojan toteutumisesta sekä vaikutuksista demokratiaan, Suomessa tehdään päinvastoin. Poliisiylijohtaja Paatero (kok), jonka aikoinaan nimitti virkaansa silloinen
sisäministeri Anne Holmlund (kok), jonka poliittisena avustajana toimi nimittämisen aikoihin poliisiylijohtaja Paateron poika Sami Paatero (kok), on suurella tarmolla vaatinut poliisille lisää verkkovalvontavaltuuksia.
Paatero on ollut järjestelmällisesti kaiken sortin valvontarakenteiden edistämisen takana: sormenjälkitietokannat, siviilit poliisien apuna sekä uudet poliisi-, esitutkinta- ja pakkokeinolait.
Paatero, joka taas haluaa poliisille lisää oikeuksia, vaati ja sai läpi esitutkintakäytännöt muuttaneen poliisilain. Suomessa esitutkinnasta ja kotietsinnöistä päättää muusta Euroopasta poiketen poliisi, ei syyttäjä.
Pakkokeinolaissa annettiin poliisille salaisia pakkokeinoja, joihin kuuluu mm. telekuuntelu, tietojen hankkiminen telekuuntelun sijasta, televalvonta, tukiasematietojen hankkiminen, suunnitelmallinen tarkkailu, peitelty tiedonhankinta, tekninen tarkkailu (tekninen kuuntelu, tekninen katselu, tekninen seuranta ja tekninen laitetarkkailu), teleosoitteen tai telepäätelaitteen yksilöintitietojen hankkiminen, peitetoiminta, valeosto, tietolähdetoiminta ja valvottu läpilasku. Ja tämän kaiken poliisi saa tehdä ilman syyttäjän päätöstä.
Poliisin ei tarvitse kertoa syytetylle/rikoksesta epäilylle, mitä tietoa on saatu esiin teknisellä seurannalla, kuten verkon valvonnalla, tai että seurantaa on tehty.
Paatero on nyt korostanut sitä, että poliisi haluaisi luvan seurata "poikkeamia", mutta ei kerro, mitä "poikkeamat" ovat, mikä on niiden virallinen määritelmä seurantatapauksissa. Määritelmän aukijättäminen tarjoaa mahdollisuuden määritellä "poikkeama" aina tarpeen mukaan, sellaiseksi kuin poliisi sen haluaa.
väliotsikko: Jokainen on lähtökohtaisesti syyllinen, ellei toisin todisteta.
Yhdysvallat ja Iso-Britannia keräävät tietoja "ennaltaehkäisevästi". Päästäkseen kytättävien piiriin, ei tarvitse olla rikoksesta epäilty tai tuomittu. SAR, Nationwide Suspicious Activity Reporting Initiative, on suunniteltu rohkaisemaan kansalaisia ilmoitusten tekoon. SAR huomioi myös järjestyspoliisin tai naapurien tekemät ilmiannot epäilyttävästä käytöksestä, ja se riittää tietojen rekisteröintiin. Epäilyttäväksi käytökseksi voidaan tulkita esimerkiksi katunimikilpien lueskelu vieraassa kaupungissa.
Myös FBI valvoo väestöä kotimaassa, mm. miehittämättömien robottilentokoneiden avulla, kuten FBI:n johtaja Robert Mueller myönsi 19. kesäkuuta 2013.
EU:lla on INDECT:in, ISS:n, merivalvontaan tarkoitetun MARISS:n, PASR:n, liikennevalvontaa suorittavan ITS:n ja rajavalvontajärjestelmä Smart Bordersin lisäksi myös EU FP7 -tutkimusprojekti ADABTS, lyhenne sanoista Automatic Detection of Abnormal Behaviour and Threats in Crowded Spaces eli suunnilleen "Epänormaalin käytöksen ja julkisilla paikoilla esiintyvien uhkien automaattinen havainnointi".
Ideana ADABTS:issa on kehittää valvontakameroihin ja muuhun tarvittavaan tekniseen laitteistoon perustuva edullinen, joka paikan valvontamekanismi, joka auttaa suojaamaan "EU-kansalaisia, heidän omaisuuttaan ja turvallisuuttaan terrorismilta, rikoksilta ja mellakoilta kehittämällä tekniikoita, jotka automaattisesti havaitsevat epänormaalin ja uhkaavan käytöksen samalla kun kunnioitetaan yksityisyyttä ja kansalaisvapauksia".
ADABTS analysoi automaattisesti jokaisen epäilyttävän eleen tai ilmeen, joka valvontalaitteistolle tallentuu, sekä kehittää mallinnoksia, joilla kyettäisiin ennustamaan uhat.
Perheriidasta kiihtyneen ei kannattane lähteä kadulle toikkaroimaan.
Ilmeisesti "poikkeamien seuraaminen" tarkoittaa samaa?
Oikeastaan voi siis epäillä, että Paatero haluaa rakentaa järjestelmän, jossa rikostutkinnan ja "poikkeamien seurannan" suojaviitan alla valvotaan kansalaisia jättämättä heille mahdollisuuksia luottamukselliseen viestintään, mikä kuitenkin tietosuojavaltuutetun ja viestintälain mukaan kuuluu yhteiskuntaan.
"Poikkeamaksi" voitaisiin määritellä esimerkiksi kaikki poliittisen toisinajatteluun vivahtava.
"Otetaan mallia Yhdysvalloista!" -pääministeri Jyrki Kataisen luotsaama kokoomus lienee saanut Paaterossa kaipaamansa laisen poliisiylijohtajan johtamaan Suomen elektronista inkvisitiota.
väliotsikko: Digitaalinen lihapiirakka
Etelä-Afrikassa pidetyssä Maailman talousfoorumissa (WEF) ilmoitettiin, että Nigerian henkilötunnuskorteista vastaava NIMC ja luottokorttipuoti MasterCard alkavat tehdä yhteistyötä luodakseen uudenlaisen henkilökortin, National Identity Smart Card:in. Kortissa on RFID-siru, ja se on minkä tahansa vastaavan kortin lailla altis erinäisille häiriöille. Teoriassa valtio voi myös sulkea kenen tahansa tilin niin halutessaan. "Rahan" liikkeiden seuraaminen helpottuu.
Kortilla on tarkoitus saada jokainen nigerialainen MasterCardin hallinnoimien rahoituspalvelujen käyttäjäksi. Kortin uudistusohjelman eräs ilmoitettu päämäärä on luoda käteisetön yhteiskunta.
Irakissa suunnitellaan pilottihanketta, sekin yhteistyössä MasterCardin kanssa. Hankkeen takana ovat maailmanhallituskokelaaksikin tituleerattu Yhdistyneet Kansakunnat (YK) sekä Irakin hallitus. Kyseinen hanke on UN World Food Programmme (WFP).
Tarkoituksena on esitellä elektroninen "ruokakuponki" (voucher) Irakin valtion hallinnoimaan jakelujärjestelmään (PDS. Iraqi Public Distribution System). Hanketta perustellaan ruokaturvallisuudella, kansantalouden tilan parantamisella ja sosiaalisella hyvinvoinnilla. Muita hankkeeseen käypiä kapineita ovat kännykät, älykortit ja tekstiviestit.
Puutteenalaisia varten ei enää hankita ruokaa, joka fyysisesti siirrettäisiin alueelle jaeltavaksi. Sen sijaan nälkäisille tarjotaan "digitaalista ruokaa" laajentamalla jo olemassa olevia avustusohjelmia, jotka ovat antaneet puutteenalaisille käteistä. Köyhät saavat kännyköitä, joihin siirretään "oikeus avustukseen", ja tällä he voivat "ostaa" ruokaa.
MasterCardin kanssa on solmittu kolme vuotta kestävä sopimus.
Käytännön toteutus Irakin ja Nigerian maaseutualueilla, joilla ei ole sähköä tai langattomia verkkoja joka kylässä, digitaalisen "lihapiirakka kahdella nakilla" tilaaminen voi osoittautua ongelmalliseksi.
Käteisettömän yhteiskunnan järjestelmä kuitenkin varmistaa sen, että jokin kannettava tunnistuslaite (kännykkä, älykortti tmv.) on pakko pitää mukana, jos meinaa 1) käydä kauppaa 2) syödä 3) päästä osalliseksi sosiaalieduista tai 4) "nostaa rahaa".
Järjestelmä varmistaa myös sen, että tiedetään kuka missäkin mitäkin ja milloin söi, kenen rahoilla ja kenen seurassa. Aiotaanko lojaalisuus järjestelmälle taata uhkaamalla katkaista "digitaalisen ruoan" saanti, jos "väärinajattelua" esiintyy?
Pilottihankkeiden tarjoamien tietojen perusteella järjestelmää tultaneen tarjoamaan sovelluksina myös muualle maailmaan.
Se jäi kuitenkin epäselväksi, miten digitaalinen nakkipiirakka auttaa nälkää näkeviä niissä maansosissa, joissa on katovuosi, kuivuus ja nälänhätä. Tilaako sähköttömässä kylässä tai pakolaisleirissä asuva nakkipiirakkansa netin kautta naapurimaasta?
väliotsikko: Pakkokeinolakien "demokratiat"
Yhdysvalloissa näiden valvontakoneistojen ja erilaisten kontrollijärjestelmien rakentaminen aloitettiin jo ennen 1980-lukua ja sitä ovat jatkaneet vuoden 2001 jälkeen toimineet poikkeustilahallitukset yhdessä yksityissektorin kanssa. Lainsäädännöllä on määrätty, että kaikki kommunikaation mahdollistavat palvelut täytyy suunnitella niin, että hallitus kykenee suorittamaan valvontaa, mukaan lukien sellaiset sähköpostia kryptaavat laitteet kuin Blackberry, sosiaalisen median sivustot kuten Facebook, sekä tietokoneohjelmat jotka mahdollistavat suoran viesteilyn kuten Skype. Kyseinen toimeenpanomääräys on nimeltään Executive Order -- Assignment of National Security and Emergency Preparedness Communications Functions, päiväys 6. kesäkuuta 2012.
Periaate on siis se, että ei saa olla olemassa mitään kommunikaatiota ihmisten välillä joka ei ole Yhdysvaltain hallituksen ulottuvilla. Microsoftin ujuttauduttua Nokiaan käytännöllisesti katsoen kaikki matkapuhelinten ja älypuhelinten ohjelmistosuunnittelu on amerikkalaisten käsissä - ja Microsoft on eräs niistä yrityksistä, joilla on Yhdysvaltain hallituksen kanssa sopimus käyttäjätietojen luovuttamisesta. Media ei voi enää luvata lähdesuojaa sähköpostitse tai puhelimitse annetuille tiedoille, ei edes, jos keskustelu käydään paikassa jossa on puhelimia tai tietokone.
Voiko todellista vapautta olla ilman yksityisyyttä?
Lista energian, elintarvikkeiden, palkkojen, tuotantolaitosten, teiden, rautateiden, vesireittien, terveydenhuollon, terveyskasvatuksen ymv. haltuunottamisesta ja väestön pakkosiirtojen mahdollistavista Jenkkilän laeista löytyy täältä http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=4394
Vallassa olevat ovat varmistelleet lainsäädännöllä sen, että pysyvät vallassa ja voivat tehdä käytännöllisesti katsoen mitä lystäävät. Se, että äänestäjät kontrolloisivat "demokratiassa" jotain, on pelkkää harhaa. Aidossa demokratiassa salaiset lait tai pakkokeinolait, joista ei ole käyty laajaa julkista keskustelua, ovat demokratian vastaisia ideanakin. "Valtion edulla" perustellaan milloin mitäkin, ja unohdetaan, että oikeudella ja moraalilla ei ole sijaa vallan saleissa.
väliotsikko: Sykemittarisikin vakoilee
Tietoliikenteen ohella seurataan myös muuta. Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo, että esimerkiksi auton, urheilurannekkeiden tai kodeissa yleistyvien älykodinkoneiden tietoja tallennetaan.
- Käyttäjä ei välttämättä tiedosta, että hänestä lähtee tietoja, vaikkei tieto aina kriittistä olekaan, Hyppönen sanoo.
Kerätyt tiedot saavat uusia käyttötarkoituksia. Elisa.net kirjoittaa yritysten olevan kiinnostuneita työntekijöidensä kunnosta ja ostavat tietoja, joita vaikkapa heidän sykemittarinsa tallentavat. Pururadalla hikoillessasi voit mietiskellä, kuinka mukavaa on, kun työnantajasi on niin kiinnostunut sinusta.
Tietoja kerätään niin moneen erilaiseen rekisteriin, monenlaisin keinoin ja monesta lähteestä. Yhdistettynä ne antavat varsin kokonaisvaltaisen kuvan elämästäsi ja ajatuksistasi.
Googlen pääinsinööri Ray Kurzweil haaveilee enemmästä. Kurzweil uskoo, että bioteknologian kehittymisen myötä on ehkä jo muutaman vuoden päästä mahdollista, että ihmiset voivat ladata aivonsa tietokoneisiin ja "elää ikuisesti", ainakin virtuaalimaailmassa - palveluntuottajien armoilla luonnollisesti.
Kurzweil hahmotteli Global Future 2045 -kongressissa, että tulevaisuudessa ihmisillä saattaa olla biologinen keho ja vaihdettava ei-biologinen keho. Hän uskoo myös, että tulevaisuudessa on software-pohjaisia ihmisiä, jotka elävät verkossa.
Verkkoympäristöä hallinnoiville yrityksille tämä on varsinainen rahasampo. Ennen pitkää software-pohjaiset ihmiset maksavat elämästään verkossa "henkirahaa".
väliotsikko: Korporatismi = poliittinen kapitalismi
Onko maailmassa mitään, mitä ei voitaisi kääntää tai olisi käännetty "valtion" ja sen etuoikeutettujen yritysyhteistyökumppanien rahantekovälineeksi?
Uhrit - suuri yleisö, kuluttajat, mitä sanaa haluaakin käyttää - on "koukutettu" ilmaispalveluiden (Google, Facebook jne) käyttäjiksi. Ohjelmistojätit kuten Microsoft ovat uittaneet tuotteensa toista kautta monopoliasemaan. Vapaa verkko on harhaa.
On muodostunut verkon monopoleja, jotka käyttävät keräämiään tietoja paitsi "mainonnan kohdentamiseen", myös hallitusten tiedontarpeen tyydyttämiseen. Vallan siirtymisellä monopoleille on massiiviset vaikutukset myös talouteen ja työllisyyteen. Ulkopuolelta tulevien innovaatioiden tukahduttaminen ja varastaminen käy entistä helpommaksi, keskittyminen lisääntyy ja tuoton ohjailu aina samoihin taskuihin helpottuu.
Toisaalta asetettujen rajojen takia uudet keksinnöt tulevat paljolti keskittymään siihen, miten asetettuja rajoja voidaan ohittaa, ylittää ja kiertää.
Kuvio on sama joka alalla maataloudesta terveydenhuoltoon ja jopa ulkopolitiikkaan.
Erityisintressipiirit kertovat valtiolle/poliitikoille vaalirahoituksen menettämiseen vihjaten millaista sääntelyä ja valvontaa tarvitaan suojaksi "kansakunnan hyvinvointia uhkaavilta voimilta (millä tietenkin tarkoitetaan kilpailijoita, jotka uhkaavat monopoliyritysten voittoja kuten esimerkiksi Kiinan ja EU:n aurinkopaneelikiistasta voidaan nähdä). Hallitukset myöntyvät iloisesti "aikaa vievän lainsäädännön" laatimiseen - vaikkakin nykyään lakitekstit tulevat pääosin valmiina teksteinä yrityslobbareilta.
Mainitsin ulkopolitiikan. Ulkopolitiikka ei nykyään enää tarkoita valtioiden välisten suhteiden hoitamista, demokratian levittämistä, rauhan eikä kansallisen turvallisuuden varmistamista kuin minimaalisessa määrin. Ulkopolitiikka tarkoittaa omien etujen ja markkinoiden toiminnan varmistamista sekä tietenkin rahan tekemistä, vaikkapa myymällä "hallituksen parhaan kaverin" vakoilutuotteet jollekin ostohalukkaalle diktatuurille kuten TeliaSonera teki.
"Suuret ulkopoliittiset kysymykset" koskevat viime kädessä rahan hankkimista ja saaliin jakamista. Resurssit varmistetaan "omien yritysten" hallintaan vaikka sotimalla, anteeksi, rauhanturvaoperaatioilla.
Higgsin periaate sanoo, ettei ole olemassa "epäonnistunutta politiikkaa". Politiikka, joka ei hanki hallitukselle ja sen kavereille haluttuja voittoja, muutetaan kyllä nopeasti. "Seuraa rahaa" -metodi pätee kaikkeen ulkopolitiikan tarkasteluun. Joka suhtautuu epäilevästi Higgsin periaatteeseen, perehtyköön Yhdysvaltain viimeisten vuosikymmenien aikana harjoittamaan Lähi-Idän politiikkaan muistakin kuin länsimedia-lähteistä.
väliotsikko: Valta haluaa säilyttää vallan
Ulkopolitiikka tai kansallinen turvallisuus eivät ole ainoita virallisia syitä, joita on käytetty perusteluna valvonnan lisäämiselle. Siihen kelpaa myös ilmastonmuutos, jonka syistä tai edes olemassaolosta ei tiedemaailmassa vallitse konsensus. Vuoden 2006 Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden strategia viittasi siihen, että "megakatastrofien" määrä ja kokoluokka saattavat ylittää paikallisten viranomaisten kapasiteetin, ja vaatii siten "laajempaa kansainvälistä" vastausta.
Kaksi vuotta myöhemmin Yhdysvaltain puolustusministeriö DOD kuvaili armeijan modernisoimisstrategiassaan tuloaan tekevää "jatkuvan konfliktin aikakautta", joka johtuu hupenevista luonnonvaroista ja "ulkomaisten tahojen lietsomista vettä, elintarvikkeita ja energiaa koskevista resurssisodista" joiden seurauksena "hallituksen vastainen mieliala ja radikaalit ideologiat uhkaavat vakavasti hallinnon vakautta."
Yhdysvaltain strategisen tutkimuksen instituutti liittyi keskusteluun omalla raportillaan varoitellen "sarjan kotimaisia katastrofeja mahdollisesti aiheuttavan laajamittaisia siviililevottomuuksia" joka saattaisi "johtaa kotimaiseen kansannousuun tai vastarintaan" jolloin DOD olisi "pakotettu käyttämään laajoja resurssejaan yhdessä siviiliviranomaisten kanssa vastatakseen (siviiliväestön aiheuttamaan) väkivaltaiseen uhkaan", myös "sotilaallista voimaa käyttäen", poliittisen auktoriteetin säilyttämiseksi.
väliotsikko: Rajaton tieto on rajatonta valtaa
Henkilökohtaisesti minun on hyvin vaikea uskoa, että niin monet muut maat hallituksineen olisivat olleet niin tietämättömiä Yhdysvaltain/NSA:n yhdessä Ison-Britannian GCHQ:n kanssa harjoittamasta vakoilusta kuin esittävät olleensa: niin ylivertainen tekniikka Yhdysvalloilla tuskin on käytössä, että se ei olisi jättänyt jälkiä, joita muiden maiden vakoiluvirastot eivät olisi huomanneet. Ja sitten on tuo Viiden Silmän tiedusteluliittouma...
On kaikki syyt kysyä, mitä kaikkea muuta sellaista "demokratian linnakkeiden" hallitukset puuhaavat, joista ei hallintokohteille ole vaivauduttu kertomaan. Miksi tavoitellaan rajatonta valtaa, mihin tarkoituksiin ja miksi salassa.
Tällä hetkellä emme läpinäkyvyyden puutteen takia tiedä tarkalleen, miten turvallisuusviranomaiset nyt ja tulevaisuudessa valikoivat seurattavansa. Iso-Britannia rekisteröi esimerkiksi aktivisteja.
Emme tiedä sitäkään, mihin kaikkiin muihin tarkoituksiin - poliittiseen painostukseen tai vastaavaan - tietoja käytetään. Suuryritykset kuten Monsanto, Shell, McDonald´s, Nestlé ja jotkin pankit ovat todistettavasti saaneet hallituksilta tietoja suuryritysten/pankkien toimintaa vastustavien aktivistien toiminnasta. Sitä tuskin voi perustella "valtion edulla" tai esittää "turvallisuuskysymyksenä". Erityisen ongelmalliseksi tilanteen tekee, että ympäristöaktivisteja on rutiininomaisesti luokiteltu esimerkiksi briteissä "kotimaiset terroristit" -kategoriaan. Tällainen merkintä ympäristöstä huolta kantavan ihmisen papereissa ei ole leikin asia, varsinkin jos hän ei viranomaisten salamyhkäisen toiminnan takia edes itse tiedä olevansa "merkitty mies".
Emme tiedä, mitkä kaikki muut viranomaiset tietoja voivat käyttää (viranomaisten välinen tietojen vaihto) ja kuinka paljon tietoja on jaettu hallituksen yksityissektorilla toimiville yritysyhteistyökumppaneille.
Emme tiedä, mihin maihin tietoja jaetaan - kansainvälinen tietojen vaihto on yleistä.
Jos/kun tietovirtoihin pääsevät käsiksi totalitääriset valtiot tai korruptoituneet viranomaiset, turvallisuuden" välineistä tulee joillekin ihmisryhmille ja ihmisille myös kiristyksen välineitä ja turvallisuusriskejä. Tutkivia journalisteja tullaan syyttämään "yhteistyöstä kansallisen turvallisuuden vaarantavien tahojen kanssa": tätä tapahtuu jo nyt Yhdysvalloissa. Obaman hallinto on ottanut erityisesti kohteekseen toimittajat, jotka ovat paljastaneet hallituksen omavaltaisuuksia passittaen heitä vankilaan.
Onkin jotenkin ironista, että "Vapaan Lännen" valtiot arvostelevat kilvan Kiinaa ja muita valtioita kansalaisten oikeuksien rikkomuksista ja poliisivaltiomentaliteetista samaan aikaan kun tuhansia miljardeja dollareita ja euroja käytetään omien kyttäysinstituutioiden rakentamiseen.
Ne, jotka kuvittelevat olevansa turvassa koska "olen rehellinen ihminen, minulla ei ole mitään salattavaa", eivät selvästikään ymmärrä, että heillä on kaikki menetettävänä: yksityisyys, joka oleellisesti liittyy vapauteen. Monien viattoman tuntuisten erillisten rekisterijärjestelmien, jotka sinällään saattavat tuntua perustelluilta ja hyödyllisiltä, sisältämien tietojen yhdisteleminen saattaa hyvinkin johtaa yksilön vapauksien rapautumiseen niin, ettei moni sitä huomaakaan ennen kuin on liian myöhäistä.
On täysin uskottavaa, että kerätyt tiedot mahdollistavat tarvittaessa jopa kyllin uskottavien todisteiden väärentämisen niin että hankala henkilö saadaan kalterien taa. Tai haluttu sota sytytetyksi.
Lopputulokseksi jää, että "valtion edun" ja "turvallisuuden" nimissä on tehokkaasti vähennetty yksityisyyttä sekä yksilön ja joidenkin ryhmien turvallisuutta, rajoitettu ihmisten elämää. Samalla on kasvatettu varallisuuden keskittymistä hallitusten kanssa yhteistyössä toimiville monopoliyrityksille. Korporaatioiden toiminnan yleisössä herättämä suuttumus, hallitusten nauttima epäluottamus uhkaavat puoluediktatuuria ja vallitsevia valtarakenteita. Kaverikapitalismihallinnon takia kansalaisista on tullut potentiaalinen uhka, valtion vihollisia.
Lue myös:
Vapaiden valtioiden kuolinkouristukset
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=606
Hasbara - mielipiteen muokkauksen taide
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=6716
Pääasialliset lähteet:
Verkkomedia - Riikka Söyring: USA:n maailmanlaajuinen vakoilu pahimpien epäilysten mukaista
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=8139
Verkkomedia - Riikka Söyring: Onko ihmisellä oikeutta yksityisyyteen digitaaliaikana?
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=8160
Euroopan komissio: EU haluaa varmistaa yksityisyyden suojan digitaaliaikana
http://ec.europa.eu/news/justice/101105_fi.htm
Falkvinge.net - Christian Engström: The United States seized confidential mail records of European parliament
http://falkvinge.net/2013/06/24/the-united-states-...
EurActiv: EU websites track users without warning, against own rules
http://www.euractiv.com/infosociety/eu-tracks-line...
SinTef: ADABTS
http://www.sintef.no/home/Information-and-Communic...
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=4489
The Guardian - Glenn Greenwald: GOP and Feinstein join to fullfill Obama´s demand for renewed warrantless eavesdropping
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/dec/2...
The Guardian - Glenn Greenwald: FISA court oversight: a look insiden an empty and secret process
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jun/1...
Radio New Zealand News: NZ part of "Five Eyes" alliance
http://www.radionz.co.nz/news/world/50563/nz-part-of-'five-eyes'-alliance
Simon Davies: Analysis: Eight global repercussions from the PRISM disclosures
http://www.privacysurgeon.org/blog/incision/analys...
White House: Executive orders: National Defence Resources Preparedness
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2012/03...
White House: Executive Order -- Assignment of National Security and Emergency Preparedness Communications Functions
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2012/07...
White House: X. Engage the opportunities and confront the challenges of globalization
http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/nsc/nss...
Department of Defence (DOD): 2008 Army Modernization Strategy
http://www.scribd.com/doc/6163953/US-Army-Strategy...
US Army Strategic Studies Institute. Known Unknowns: Unconventional "strategic shocks" in defence strategy development
http://www.strategicstudiesinstitute.army.mil/pdff...
University of Bath, Institute for Policy Research: Corporate and police spying on activists undermines democracy
http://www.bath.ac.uk/ipr/our-publications/policy-...
Washington Post - Peter Finn, Sari Horwitz: U.S. charges Snowden with espionage in sealed criminal complaint
http://www.washingtonpost.com/world/national-secur...
CNet - Declan McCullagh: NSA spying flap extends to contents of U.S. phone calls
http://news.cnet.com/8301-13578_3-57589495-38/nsa-...
Washington Post: Google challenges U.S. gag order, citing first amendment
http://www.washingtonpost.com/business/technology/...
The Guardian - Nafeez Ahmed: Pentagon brazing for public dissent over climate and energy shocks
http://www.guardian.co.uk/environment/earth-insigh...
Washington Post - Craig Timberg, Ellen Nakashima: State photo-ID databases become troves for police
http://www.washingtonpost.com/business/technology/...
USA Today - David Jackson: Ex-senator Webb criticizes Obama over executive power
http://www.usatoday.com/story/theoval/2013/03/28/o...
YLE: Effi: Myös suomalaisten tietoja vakoillaan - "on ihan selvää"
http://yle.fi/uutiset/effi_myos_suomalaisten_tieto...
http://yle.fi/puhe/
YLE: Diktatuureja on, mutta onko Suomen oltava samanlainen?
http://yle.fi/uutiset/diktatuureja_on_mutta_onko_s...
Talouselämä: SuPo haluaa seurata sinua tarkemmin verkossa
http://www.talouselama.fi/uutiset/supo+haluaa+seur...
The Guardian - Ewan McAskill, Nick Davies, Nick Hopkins, Julian Borger, James Ball:
G20 Summit: NSA targeted Russian president Medvedev in London
http://www.guardian.co.uk/world/2013/jun/16/nsa-dm...
The Nation - Peter Maass: "We steal secrets" misses the leak for the leakers
http://www.thenation.com/article/174841/we-steal-s...
Timothy Alexander Guzman: The cashless society arrives in Africa. The "multipurpose" biometric national identity smart card
http://www.globalresearch.ca/the-cashless-society-...
The Telegraph - Matt Warman: World Food Programme in digital push
http://www.telegraph.co.uk/technology/news/9540791...
Iraqi Business News: New electronic food voucher system
http://www.iraq-businessnews.com/2013/06/13/new-el...
Katherine Albrecht Talk Radio
http://www.katherinealbrecht.com/index.php?option=...
Washington Post - Dana Priest, William M. Arkin: Top Secret America: Monitoring the United States
http://projects.washingtonpost.com/top-secret-amer...
(artikkelin sisällöstä kerrotaan Verkkomediassa otsikolla "Vapaiden valtioiden kuolinkouristukset"
http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=606
kts. myös "Lännen kehitys valvontavaltioksi saa veren hyytymään - vapaus tai kuolema?" http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3&id=4394 )
RT News: FBI director admits domestic use of drones for surveillance
http://rt.com/usa/fbi-director-mueller-drones-947/
Elisa.net: Arjen tekniikka jättää yhä useammin jäljen
http://www.elisa.net/uutiset/kotimaa/arjen-tekniik...
RT News: Google´s chief engineer: People will soon upload their entire brains to computers
http://rt.com/usa/google-kurzweil-singularity-brai...
International Business Times - Christopher Zara: Alternatives to Google and Gmail private search and email services promise online anonymity in the wake of NSA surveillance
http://www.ibtimes.com/alternatives-google-gmail-p...