Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

torstai 27. syyskuuta 2012

Mitä EVM:n vivutus tarkoittaa

Keskiviikko 26.09.2012

Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kertoo, mitä monien kammoksuma kriisirahaston eli EVM:n vivutus oikeastaan tarkoittaa.

Euroopan pysyvän kriisirahaston EVM:n mahdollinen vivutus eli ulkopuolisen rahan hankkiminen nousi Suomessa keskusteluihin maanantaina. Mitä vivutus oikein on ja millaisia hyötyjä ja riskejä siihen liittyy? Kysymyksiin vastaa Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Mitä kriisirahaston vivutus tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että vakausmekanismi tavalla tai toisella vakuuttaisi yksityisen sektorin sijoittajien saatavia. Eli jos joku sijoittaa vaikkapa 100 miljoonaa euroa Espanjan valtion joukkolainoihin, vakausmekanismi lupaa, että jos Espanjalle tulee maksuvaikeuksia, mekanismi kattaa ensimmäiset 30 prosenttia tappioista. 

Mitä hyötyä vivutuksesta olisi?

Vakausmekanismi on nyt 500 miljardia euroa, mikä on tietysti huomattava summa. Mutta jos sekä Espanjalle että Italialle tulisi vaikeuksia, 500 miljardia ei riitä kuin ihan alkutarpeisiin. Vivutuksella summaa pysyttäisiin kasvattamaan, sillä saadaan kasvatettua rahaston tulivoimaa.

Mitä haittaa?

Jos EVM kärsisi tappioita, Suomi ja muut alkuperäiset rahoittajat kärsisivät tappioita. Viimeisenä kärsisivät ne, jotka ovat tulleet vivutukseen yksityiseltä sektorilta. Eli tappioriski jossain määrin kasvaa.

Miten käy vaatimuksille siitä, että EVM:llä on ensisijaisen velkojan asema?

Alkuperäisten EVM:n rahoittajien asema heikkenee. Ensisijaisen velkojan asemaan astuvat yksityiset sijoittajat, jotka tulevat mukaan vivutukseen.

Tarvitaanko vivutusta?

En pidä sitä välttämättömänä. Se olisi ollut erittäin tervetullut siinä vaiheessa, kun Euroopan keskuspankki ei ollut vielä julkaissut uusinta ohjelmaansa, jossa se lupaa tehdä tukiostoja. Ilmoituksen jälkeen tämän (vivutuksen) merkitys on pienentynyt. Mutta toki rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta olisi ehkä rohkaisevaa, jos EVM olisi suurempi kuin 500 miljardia.
Mitä eurokriisissä on seuraavaksi edessä?
Näyttää siltä, että euroalueen taantuma on edelleen syvenemässä. Espanjalla näyttää olevan suuria vaikeuksia päästä sovittuihin tavoitteisiin. Voisi olettaa, että maalla on erittäin suuret paineet hakea tukea Euroopan vakausmekanismista.
STT