Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

"Edessä on suurin varallisuuden uusjako, jonka meidän sukupolvemme on nähnyt" 

Pörssisäästäjien lipunkantaja  neuvoo varautumaan sukupolvemme suurimpaan varallisuuden uusjakoon. Silloin likvidi sotakassa on kaikki kaikessa.


Osakesäästäjien Keskusliiton toiminnanjohtaja Tomi Salo ihmettelee, miten kauan euroalue onkaan pysynyt koossa. Nyt näyttää pahalta. Markkinakorot kertovat, että sijoittajien usko Espanjan valtioon alkaa vetää viimeisiään.
Jossain vaiheessa tämä euroalueen korttitalo kaatuu. En itse usko suureen pamaukseen, vaan asteittaiseen sulamiseen. Voi olla, että silloin pari kolme vuotta mennään alenevan kysynnän, laskevien palkkojen ja laskevien hintojen kierteessä. Suomen tie voi olla rankka, jos suuria takausvastuita kaatuu tavalla tai toisella meidän maksettavaksi”, diplomi-insinööri Salo toteaa.
Keskiluokka on hänen mukaansa aina maksanut kriisien viulut. Niin se maksaa tälläkin kertaa muun muassa kohoavina veroina.
Hursti jakaa varmasti entiseen tapaan keittoa omilleen, ja sitten on se yksi prosentti kaikkein varakkaimpia, joka ei huomaa mitään: se vaihtaa autonsa uuteen, kulkee lomille etelään ja ostaa kultaa ja timantteja niin kuin ennenkin.”
Toimi Salo kehottaa säästäjiä ja sijoittajia varautumaan tulevaan kriisiin poliittisesti epäkorrektilla tavalla:
”Totaalinen täysjarrutus kaikkeen kulutukseen! Ei ulkomaille. Ei auton vaihtoa. Kerätkää käteistä niin riivatusti kuin pystytte, koska edessä on suurin varallisuuden uusjako, jonka meidän sukupolvemme on nähnyt.”
Varallisuuden uusjako voi tarkoittaa halventuneita pörssiosakkeita ja halventuneita asuntoja. Kun halvalla saa, kannattaa hamstrata, sillä aina ennenkin pörssi ja asuntomarkkinat ovat toipuneet. Jotta voi ostaa, pitää kuitenkin olla käteistä.
Salon omasta sijoitusvarallisuudesta on nyt käteisenä 22 prosenttia. Vuosi sitten näihin aikoihin käteistä oli vielä 30 prosenttia. Siitä potista on euro poikineen huvennut osakeostoihin.
”Elokuussa 2011 osakkeilla teki aika hyviä kauppoja, ja lokakuun neljäntenä päivänä viime vuonna kurssit olivat ihan pohjalla. Olen ostanut esimerkiksi Fortumia viipaleina vähän päästä. Ostin myös Konecranesia, Neste Oilia, Stockmannia ja UPM:ää, kun niitä sai halvalla.”
Vaikka Tomi Salo kehottaa riipimään ja raapimaan kokoon käteistä, ei hän silti realisoisi olemassa olevia osakesäästöjä odottamaan jättipudotusta.
”On hyvä olla toisella jalalla mukana romahduksessa, mutta ei kokonaan. Jos menee liikaa mukaan romahdusskenaarioon, voi hyvin olla, ettei sitä tulekaan. Kun sijoittajat ovat oikein virittäytyneet tulevaan pahaan, se paha voi jäädä pienemmäksi kuin alun perin kuviteltiin.”