Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Terry Eagleton: Miksi Marx oli oikeassa

21.4.2012
Markku Laitinen

Terry Eagleton: Miksi Marx oli oikeassa. Like 2012.

Kapitalistinen yhteiskunta luo valtavaa vaurautta, mutta tavalla, joka vie sen vääjäämättä kansalaisten enemmistön ulottumattomiin. Joka tapauksessa tuo vauraus voidaan aina tuoda kaikkien ulottuville. Se voidaan irrottaa omistushaluisista individualistisista muodoista, jotka synnyttivät sen, sijoittaa yhteisöön kokonaisuuteena ja käyttää epämiellyttävän työn määrän minimoimiseen.Näin se voi vapauttaa ihmiset taloudellisen pakon kahleista elämään, jossa he ovat vapaita toteuttamaan luovaa potentiaaliaan. Tämä on Marxin visio kommunismista.
Terry Eagletonin mielestä marxismi on kapitalismin kritiikki - kaikista kuunaan harjoitetuista kritiikeistä laatuaan syvällisin, aukottomin ja kattavin. Niin kauan kuin kapitalismi on edelleen kuvassa mukana, marxisminkin on oltava, sanoo Eagleton.
Meidän aikanamme vaurauden epätasainen jakautuminen on syventynyt dramaattisesti, kuten Marx ennusti. Eagleton nostaa esiin erään vähemmän tunnetun seikan Marxin ajattelusta: sosialismin saavuttaminen edellyttää kapitalismia. Vain itsekkyyden,säälimättömän kilpailun ja loputtoman kasvuntarpeen ajama kapitalismi kykenee kehittämään tuotantovoimat sellaiseen pisteeseen, jossa - erilaisen poliittisen järjestyksen vallitessa - niiden luoman ylijäämä voidaan käyttää siihen, että kaikille annetaan riittävästi.
Jotta saisit sosialismin, sinulla täytyy olla ensin kapitalismi. Eagletonin mukaan Marxin tuotannossa on kohtia, joissa hän kannustaa kapitalismin kasvua. Samaan hengenvetoon Marx kuitenkin toteaa: kapitalistinen yhteiskunta on repinyt kaikki aidot ihmisten väliset siteet ja korvannut ne itsekkyydellä, itsekkäällä tarpeella.
Eagleton sanoo, että Marx uskoi kapitalistista yhteiskuntaa hallitsevan etiikan - ajatuksen, että minä autan sinua vain, jos siitä on minulle hyötyä - olevan halveksittava elämäntapa. Marxin hyväksymä valtio oli kansalaisten valtaa omiin asioihinsa, ei vähemmistön valtaa enemmistön yli. Nykyään todellinen valta on pankeilla, suuryrityksillä ja rahoituslaitoksilla.
Eagletonin mielestä Marx kiinnitti talouteen herpaantumatonta huomiota nimenomaan vähentääkseen sen valtaa ihmisyyteen. Ei tarvitse olla kommunisti, eikä edes työväenliikkeen edustaja, kun löytää vastauksia Eagletonin kysymykseen: Miksi Marx oli oikeassa? Tarvitsee vain seurata talousuutisia ja lukea tämä kirja.
Varmuuden vuoksi voi myös kurkata tilinsä saldoa. Nykyiseen markkinatalousvetoiseen järjestelmään on syntynyt marxismin mentävä aukko.