Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

lauantai 16. kesäkuuta 2012

Maailmantaloudesta lyhyesti: 'Vastassamme globaali lama'




Taloussivusto Bloombergin haastatteleman Lombard Odier-yhtiön Aasian osaston sijoitusstrategiajohtaja Pranay Guptan mukaan Yhdysvallat, Kiina ja Eurooppa ovat matkalla kohti synkronissa kulkevaa talouden hidastumista. Tilannekatsaus viittaa globaaliin lamaan.

Toimittaja: Riikka Söyring
15.6.2012, Verkkomedia.org


"No onkos tulossa lama nyt kesän keskelle, ja laitetaankos pesä myös pikku EMU:lle..." 
Taloussivusto Bloombergin haastatteleman Lombard Odier-yhtiön Aasian osaston sijoitusstrategiajohtaja Pranay Guptan mukaan Yhdysvallat, Kiina ja Eurooppa ovat matkalla kohti synkronissa kulkevaa talouden hidastumista. Gupta pitää tätä suurimpana uhkana Aasian ja maailman taloudelle.
Jos Gupta on oikeassa, keskinäisten riippuvuussuhteiden vuoksi myös muun maailman talous hidastuu, ja seurauksena saattaa olla globaali lama. Vain Intia ja Indonesia saattavat selviytyä vähemmin vaurioin, arvioi Gupta.
Investointipankki Goldman Sachs kertoi hiljattain sijoittajille suunnatussa tiedotteessaan GLI-indikaattorinsa osoittavan maailmantalouden lamaantumista sekä odotettavissa olevaa pörssiromahdusta.
Tarkasteltaessa Maailmanpankin (WB) tilastokoontia, nähdään negatiivinen kehitys euroalueella, Yhdysvalloissa sekä Kiinassa. Iranilla ja muilla Lähi-Idän valtioilla menee monessa suhteessa paremmin.

Espanjan ja Italian luottoluokitusten romahdus tosiasia
Uudet arviot Espanjan pankkien tilanteesta osoittavat, että hätäapuna luvattu sata miljardia euroa ei riitä mihinkään. Uutistoimisto Reutersin mukaan kansallistettujen, nykyään valtio-omisteisten pankkien tukemiseen palaa 40 miljardia euroa ja muut pankit tarvitsevat 20–30 miljardia.
Luottoluokittaja Moody´s laski 13. kesäkuuta Espanjan valtion luottoluokitusta A3:sta Baa3:n, mikä on vain pykälän verran roskaluokituksen yläpuolella. Tämä merkitsee sitä, että Espanja tarvitsee myös valtiona ihan oman, pankeista erillisen tukipakettinsa koska markkinarahoitushanat sulkeutuvat.
Espanjan odotettu kaatuminen merkitsee myös sitä, että maksajan sijasta Espanjasta tulee avunsaaja - ja muiden euromaiden yhteisvastuuvelat tulevat kasvamaan samassa suhteessa.
Italian kaatumista avun varaan odotetaan ja Italian pankkien luottoluokituksia on jo laskettu. Iso-Britannian taloutta aiotaan tukea 100 miljardin punnan edestä eurokriisin kasvamisen takia, kertoo Financial Times.
Suomessa jätti-irtisanomiset kuten Nokian kaavailema 3 700 työntekijän vähennys syövät talouskasvua ja verotuloja.
CNBC:n mukaan keskuspankit valmistautuvat euron romahdukseen.
Market Watch-sivusto kertoo keskuspankkien valmistautuvan "huonoon vaalitulokseen Kreikassa", toisin sanoen tukipaketteja ja talouskuria vastustavien puolueiden vaalivoittoon sekä Kreikan mahdolliseen eroon eurosta.
Analyytikot eivät usko siihen, että keskuspankit saataisiin toimimaan yhteen mutta varsinkaan he eivät usko, että siitä edes olisi hyötyä.
"Öljyntuottajien järjestön Opecin eilinen päätös pitää tuotantokiintiönsä ennallaan asettaa painetta järjestön suurinta tuottajaa Saudi-Arabiaa kohtaan, jotta tämä leikkaisi tuotantoaan mikäli öljyn tynnyrihinta putoaa alle sadan dollarin, " kertoo Taloussanomat.
Yhdysvaltain liittolainen Saudi-Arabia on nostanut Opecin tuotantoa yli virallisen kiintiön tänä vuonna. Päätös pitää tuotantokiintiö ennallaan merkitsee öljyn hinnan kallistumista, mikä vaikeuttaa entisestään energiariippuvaisen Suomen ja euroalueen talouden toipumista energiakustannusten kohotessa. Tällä on suora vaikutus muihin hintoihin.

Yhdysvallat siirtää valtaa korporaatioille
Samaan aikaan Yhdysvaltain ja presidentti Obaman johdolla on salaa valmisteltu TPP-sopimusta (Trans-Pasific Partnership), joka kuvausten mukaan tuhoaisi sekä Yhdysvaltain että muiden allekirjoittaja-valtioiden suvereniteetin ja siirtäisi vallan korporaatioille.
Senaattori Wyden sekä kongressiedustaja Darrell Issa ovat nostaneet asiasta metelin. Wyden johtaa senaatin komiteaa, jonka tarkastusvaltaan TPP.n kaltaiset sopimukset kuuluvat - mutta silti sopimus salattiin häneltä ja muilta komitean jäseniltä.
Kyseessä on paitsi yritys rajoittaa internetin vapautta, myös kauppasopimus joka mahdollistaisi megakorporaatioille tavan ohittaa Yhdysvaltain lait sekä alkaa itse jaella rangaistuksia "rikkomuksista", kuvaa Public Citizen´ s Global Trade Watch:in johtaja Lori Wallach.
Tämä avaa mielenkiintoisia näkökulmia Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) Matti Apusen puheeseen, jonka hän piti Suomen Atlantti-Seuran kevätkokouksessa aiheesta Uusi maailmanjärjestys: USA, Nato ja Eurooppa uudessa maailmanjärjestyksessä.
Tilaisuudessa Apunen kertoi muun muassa maailman muuttuvan G20-maista GZero-maailmaksi (G0-maailma), jossa ei enää ole Naton tai YK:n kaltaisia organisaatioita, joiden avulla kansainvälisiä suhteita säädellään.
Uusi maailma koostuu blokeista, vaikutuspiireistä ja merkantilistisista verkostoista. Euroopan roolin Apunen näkee elämäntavan elämyspuistona, jossa eurooppalaiset kylpevät menneen ajan loistossa.

Lue myös:
Euroopan Unionissa suljetaan rajoja - siirtolaiskysymys harhautusta

Toimittajan kommentti:
Yhdysvaltain, euroalueen ja monen muut maan taloudet ovat levällään.
Pankkikriisistä kehittynyt valtioiden velkakriisi on johtanut siihen, että valtiot eivät kykene takaamaan omia pankkejaan, saati sitten muiden pankkeja.
Kiitos osittaisvarantojärjestelmän, joka sallii pankkien vivuttaa olematonta pääomaa raivokkaasti, sääntelemättömän johdannaiskaupan, olemattoman pankkivalvonnan - ja ihmekös tuo, koska pankit harrastavat omavalvontaa - sekä sen, että kaikki rahamme syntyy velasta talletuskirjauksina.
Euroalueen erikoisongelma on se, että euro on erotettu valtioista, jotka sitä käyttävät: valtiot eivät itse luo rahaansa, ne lainaavat sen. Euro on euroalueen maille ulkomaan valuutta.
Realistinen oletus onkin eurooppalaisen pankkijärjestelmän romahdus, mikä puolestaan kaataisi Yhdysvaltain pankit. Tai päinvastoin. Lopputuloksen kannalta järjestyksellä ei ole mainittavasti väliä.
Globaalitalouden toimijoiden yhteenkytkeytyneisyyden takia seuraavina pulassa ovat Japani, Kiina... Mitään jarruja järjestelmään ei ole rakennettu.
Se siitä sitten, luottamukseen perustuvasta fiat-rahasta ja osittaisvarantojärjestelmästä.


Lähteet:
Bloomberg: USA, China and Europe and experiencing synchronized economic slowdown.
Moody´s: Moody´s downgrades Italian banks; outlooks remain negative
Trading Economics: Greece Government Debt to GDP
Portugal Government debt to GDP
Ireland Government Debt to GDP
Finland National Statistical Data
China National Statistical Data
United States Statistical Data
Iran World Bank Data
Euro area National Statistical Data
CNBC: Central Bankers Brace for Euro Break-Up
Taloussanomat: OPEC piti öljykiintiönsä ennallaan - öljy kallistuu
Market Watch: Central Banks to act on bad Greek outcome. Report
Investment Watch: Economic Outlook 2009 - 2012
Pittsburgh Post-Gazette: Italy under pressure as eurocrisis spreads
Democracy Now! : Breaking ’08 Pledge, Leaked Trade Doc Shows Obama Wants to Help Corporations Avoid Regulations
Rep. Darrel Issa 
Senator Ron Wyden
Puolustusvoimat, Ruotuväki-lehti/ toimittaja Ronni Läpinen: Apunen povaa uutta maailmanjärjestystä (28.5 2012)


Mitä ovat roskalainat?

Mitä oikein tapahtuu, kun luottoluokitusyhtiö heikentää yhtiön tai valtion luokituksen roskalainaluokkaan?

Taloussanomat
24.4.2012

Roskalainoiksi kutsutaan heikolla luottoluokituksella varustettuja joukkovelkakirjalainoja.
Kun yritys, valtio tai kunta haluaa hakea lainaa, se ei yleensä kävele pankkitiskille, vaan laskee liikkeelle niin sanotun joukkovelkakirjalainan eli tuttavallisemmin joukkolainan. Liikkeeseenlaskua eli lainan myyntiä sijoittajille hoitaa käytännössä yleensä pankki.

Joukkolaina on siis useimmiten jälkimarkkinakelpoinen. Lainasumma jaetaan velkakirjoiksi, joita sijoittajat voivat merkitä eli ostaa liikkeeseen laskun hoitavalta pankilta.
Roskalainaksi joukkolaina muuttuu, jos sijoitusten riskejä arvioivat luottoluokitusyhtiöt katsovat, että lainaan liittyy merkittäviä riskejä. Luottoluokituksen markkinoita hallitsevat käytännössä kolme yhtiötä: Standard & Poor's, Moody's ja Fitch.
Taloustiedot
Roskalainoiksi eli spekulatiivisiksi lainoiksi kutsutaan lainoja, joiden luokitus on BB+ (Standard & Poor's), Ba1 (Moody's), BB+ (Fitch) tai heikompi. 

Mitä enemmän sijoittajat epäilevät yrityksen, valtion tai kunnan kykyä maksaa velka takaisin, sitä korkeampaa korkoa tämä joutuu maksamaan lainalleen. Roskalainan ostaja ottaakin riskin siitä, että lainaa ei pystytä maksamaan takaisin, mutta saa vastineeksi parempaa tuottoa.
Osa varovaista sijoituspolitiikkaa noudattavista sijoittajista välttää sijoittamasta kohteisiin, jotka luokitusyhtiöt ovat arvioineet roskalainoiksi. Roskalainaluokkaan putoaminen ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki sijoittajat karttaisivat lainoja. Osa sijoittajista pikemminkin suosii juuri roskalainoja niiden paremman tuoton takia.