Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

tiistai 13. elokuuta 2013

Euroopan on saatava prioriteettinsa kohdalleen!
Otetaan tarkastelun kohteeksi kapitalismin kotimaan, Ison-Britannian, taloushistoria.
Ison-Britannian valtio oli ankarasti velkaantunut toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945. Julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen oli noin 240 prosenttia. Ison-Britannian valtio oli siis velkaa koko kansan-talouden kahden ja puolen vuoden tuotannon arvosta rahaa!
Ison-Britannian valtion velka oli tietysti seurausta kahdesta maailmansodasta. Kuten aina, vasta sota vetää valtion kassannyörit äärirajoilleen. Mutta tilanne oli myös reaalinen:
toisen maailmansodan jäljiltä Lontoo oli raunioina ja ilman Yhdysvalloista tullutta ruoka-apua kansa olisi nääntynyt nälkään.
Miten kriittisessä tilanteessa valtaan noussut työväenpuolueen hallitus toimi? Julistiko se, että valtion säästettävä, jotta sotavelat voidaan maksaa takaisin? Vaatiko se tasapainoista tai ylijäämäistä budjettia, jotta markkinavoimia ei pelotettaisi? Ei missään tapauksessa!
Valtaan noussut työväenpuolueen hallitus vaatii tuotantovoimat kansan enemmistön haltuun, panee rikkaat verolle, jakaa kansaneläkkeen vanhoille, luo maksuttomat terveyspalvelut kaikille, aloittaa laajamittaiset teiden ja asuntojen rakennus-hankkeet sekä varmistaa, että töitä riittää kaikille. Näitä vaatimuksia ei ainoastaan esitetä, vaan ne myös toteutetaan. Markkinavoimat haistakoon pitkän paskan!


Kommentti: 
Sodan ja jälleenrakentamisen aiheuttaman velan söi historiallisesti poikkeuksellinen talouskasvu, ns. kapitalismin kultaiset vuodet 1945-1971. Mitään vastaavaa talouskasvua ei ole nyt odotettavissa.