آیا طوفان درراه است؟
Taantuman merkkejä putkahtelee nyt teknologiayhtiöille: rekrytoinnit jäihin, startupit sakkaavat
Teknologiayhtiöt ennakoivat nyt vaikeita aikoja, kun kasvunäkymät heikkenevät. Pandemian kasvuraketeissa tehdään joukkoirtisanomisia
Teknoyhtiöissä huolta herättävät kasvava korkotaso, matala kuluttajaluottamus ja korkea inflaatio
1.6.2022 HS
TEKNOLOGIASEKTORILLE ilmestyy nyt vauhdilla ennusmerkkejä taantumasta.
Alan jätit ja pandemiassa kukoistaneet kasvuyritykset antavat signaaleja kielteisestä talouskehityksestä. Moni yhtiö loiventaa kasvuodotuksia, vaikka tuloskunto olisi vielä alkuvuonna pysynyt hyvänä.
Yhdysvalloissa suuryrityksistä ainakin Microsoft, Meta, Twitter ja Nvidia ovat kertoneet vähentävänsä tai jopa jäädyttävänsä pääosin uudet rekrytoinnit sekä aloittavansa kulukuurin.
Facebookin emoyhtiö Meta ilmoitti toukokuussa henkilöstölle keskeyttävänsä rekrytoinnit useissa toiminnoissa valmistautuessaan ”alan laajuiseen laskusuhdanteeseen”, kertoo The Verge. Median mukaan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi ilmoituksen yhteydessä, että yhtiön kasvutavoitteita tulee nyt siirtää kestävämmille tasoille.
Bloombergin mukaan Microsoft aikoo hidastaa rekrytointeja useissa avaintoiminnoissaan, kun maailmantalous etenee yhtiön mukaan kohti epävarmempia aikoja.
Myös Twitter kertoi toukokuussa sisäisesti yhtiön pysäyttävän pääosin uudet rekrytoinnit ja karsivansa menoja.
USEAT pörssin ulkopuoliset kasvuyritykset ilmoittivat toukokuussa mittavista henkilöstövähennyksistä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.
Yhdysvalloissa startupit irtisanoivat toukokuussa yli 15 000 työntekijää, eniten sitten pandemian alun, selviää Layoffs-seurantapalvelusta.
Euroopan arvokkain kasvuyhtiö, ruotsalainen maksupalvelu Klarna kertoi toukokuussa irtisanovansa työvoimastaan 10 prosenttia, kaikkiaan 500-700 henkeä.
Yhtiö perusteli päätöstä taantuman todennäköisyydellä. Toimitusjohtaja Sebastian Siemiatkowski arvioi henkilöstölle suunnatussa videoviestissä maailman olevan nyt ”hyvin erilainen kuin viime syksynä”.
Samaan aikaan saksalainen elintarvikkeiden tilauspalvelu Gorillas ilmoitti irtisanovansa puolet pääkonttorinsa työvoimasta, noin 300 henkeä.
Gorillas on Klarnan tapaan yksisarvinen, eli yli miljardin dollarin arvoiseksi katsottu pörssin ulkopuolinen kasvuyhtiö. Se saavutti yksisarvis-valuaation vain noin vuosi perustamisensa jälkeen keväällä 2021.
Yhtiön tiedotteessa toimitusjohtaja Kagan Sumer kertoi, että markkinat ”kääntyivät maaliskuussa ylösalaisin”.
Gorillasin turkkilainen kilpailija, ruoankuljetusyhtiö Getir kertoi niinikään mittavista henkilöstövähennyksistä toukokuun lopulla.
SUURISTA teknologiayhtiöistä irtisanomisiin päätyi hiljattain Netflix, joka vähensi 300 työntekijää huhti-toukokuussa. Yhtiö yrittää siivota kulurakennettaan, kun vuoden ensimmäinen tulosraportti jäi kauas tavoitteista.
Rajun tulospettymyksen koki alkuvuonna myös somepalvelu Snapchatin omistaja Snap, joka sittemmin kertoi vähentävänsä uusia rekrytointeja.
Toistaiseksi teknosektorin pörssiyhtiöiden mittavin joukkoirtisanominen nähtiin autojen vähittäismyynnissä. Pandemiassa käytettyjen autojen kauppa kuumeni Yhdysvalloissa erityisen voimakkaasti. Toukokuun alussa käytettyjen autojen verkkokauppa Carvana ilmoitti vähentävänsä 2 500 työntekijää.
Amerikkalainen jättipankki varoittaa sijoittajia: Edessä on ”talouden hirmumyrsky”
JP Morgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon varoittaa sijoittajia Yhdysvaltain keskuspankki Fedin inflaationvastaisista toimista ja Ukrainan sodan vaikutuksista hyödykkeiden hintaan
1.6.2022 HS
YHDYSVALTALAISEN jättipankki JP Morgan Chasen toimitusjohtaja Jamie Dimon kertoo pankin varautuvan horisontissa odottavaan ”taloudelliseen hurrikaaniin” ja kehottaa sijoittajia tekemään samoin.
Dimonin sijoittajille ja analyytikoille finanssialan konferenssissa New Yorkissa kertomista näkemyksistä kertoivat muun muassa CNBC ja uutistoimisto Reuters.
”Juuri nyt on melko aurinkoista, asiat menevät hyvin. Kaikki ajattelevat, että (Yhdysvaltain keskuspankki) Fed pystyy hoitamaan tämän. Ulkona, lähitulevaisuudessa, on hurrikaani, ja se on tulossa meitä kohti. Emme vain tiedä onko se pieni hurrikaani, vai hirmumyrsky Sandy”, Dimon kuvaili odotuksiaan.
Dimon kehotti sijoittajia valmistautumaan tulevaan, kuten JP Morgan tekee. Toimitusjohtajan mukaan pankki tulee olemaan hyvin konservatiivinen taseensa kanssa.
KAKSI suurinta Dimonia huolettavaa asiaa ovat keskuspankki Fedin inflaationvastaiset toimet ja Ukrainan sodan vaikutukset erityisesti ruoan ja polttoaineen kaltaisiin hyödykkeisiin.
Keskuspankki nosti toukokuun alussa ohjauskorkoaan kerralla 0,50 prosenttiyksikköä, ja sen odotetaan tekevän vastaavia nostoja vielä lisää tänä vuonna. Edellisen kerran Fed nosti ohjauskorkoa yhtä paljon kerralla vuonna 2000.
Lue lisää: Hinnat karkaavat Yhdysvalloissa, ja keskuspankki voi joutua työntämään maan taantumaan
DIMON kuitenkin kiinnitti huomiota erityisesti keskuspankin mahdollisuuteen aloittaa niin sanottu määrällinen kiristäminen (quantitative tightening, QT), eli sen hallussa olevien arvopaperien määrän keventäminen.
"Emme ole ikinä nähneet tällaista QT:ta. Tulemme näkemään jotain, josta saatetaan kirjoittaa historiankirjoja 50 vuoden ajan”, Dimon sanoi.
Dimonin mielestä keskuspankeilla ei kuitenkaan ole vaihtoehtoa.
”Järjestelmässä on liikaa likviditeettiä. Keskuspankkien täytyy poistaa osa likviditeetistä lopettaakseen spekulaation, laskeakseen asuntojen hintoja ynnä muuta”, Dimon sanoi.
TOINEN suuri uhka on Dimonin mukaan Ukrainan sota, ja sen vaikutus hyödykkeiden kuten ruoan ja polttoaineen hintoihin. Toimitusjohtajan mukaan öljyn hinnan ”lähes täytyy” nousta sodan aiheuttamien häiriöiden vuoksi.
Dimon arvioi, että raakaöljyn hinta saattaa nousta jopa 150–175 dollariin tynnyriltä. Se olisi ennätyksellisen kova hinta, sillä brent-viitelaatu maksoi heinäkuun alussa 2008 korkeimmillaan noin 146 dollaria barrelilta.
Tällä hetkellä raakaöljyn hinta on noin 115 dollaria tynnyriltä.
”Emme ole tehneet tarvittavia ratkaisuja suojellaksemme Eurooppaa siltä, mitä öljylle on tapahtumassa lyhyellä aikavälillä”, Dimon varoitti.