Mistä on eurot tehty?
Virtuaalivaluutta Bitcoin on saanut viime aikoina paljon huomiota. Tutkitaanpa siis, mistä todellinen raha on tehty.
Euro on mainio tuote kaikenlaisen vaihdannan helpottamiseksi. Euron avulla voit helposti maksaa lähes kaikki ostokset. Euro kelpaa myös sijoitusten hankintaan. Euro on monipuolinen ja kelpaa myös monissa muissa maissa.
Euro säilyttää hyvin arvonsa. Sen arvon väheneminen on keskimäärin vain 2 prosenttia vuosittain. Euroja, joita et käytä, kannattaa säilyttää huolellisesti valitussa pankissa. Säilytettävän määrän ei kuitenkaan suositella olevan yli 100.000 euroa.
Euroja saat asumalla euromaiden alueella tai mikäli tulet sen ulkopuolelta, voit hankkia niitä pankista tai valuutanvaihtoliikkeestä. Eurot ovat seteleinä, kolikoina tai bitteinä.
Ainesosat: paperia (1%), metallia (0,1%), mustetta (0,01%), väriainetta (0,01%), lupausta rahan arvon säilymisestä (98,9 %).
Koostumus: bruttokansantuotteiden ja väestön painotettu osuus on Saksa (27 %), Ranska (20 %), Italia (18 %), Espanja (12 %), Hollanti (6 %), Belgia (4 %), Kreikka (3 %), Itävalta (3 %), Portugali (2 %), Suomi (2 %), Irlanti (2 %), muut maat (2 %). Sisältää jäämiä Englannista (0,8 %), Puolasta (0,3 %), Romaniasta (0,1 %), Ruotsista (0,1 %), Tanskasta (0,1 %) ja eräistä muista itäisistä Euroopan Yhteisön maista (0,2 %).
Valmistusprosessi: talouskasvusta syntyvää laskennallisen rahan määrän kasvua käytetään uusien eurojen tuottamiseen. Prosessissa käytetään Euroopan keskuspankkia, Euroopan unionia, poliitikkoja, kannattavia yrityksiä ja euroalueella työskenteleviä ihmisiä.
Käyttötarkoitus: euro kelpaa kulutukseen, säästämiseen, investointeihin ja maksuihin. Ei suositella rahan pesuun.
Haittavaikutukset: liiallinen eurojen käyttö voi johtaa vararikkoon.
Säilytys: säilytetään pankissa (BIS vähintään 8 %) suojassa euroalueen poliitikoilta.
Parasta ennen: 31.12.2019 (jolloin sen alkuperäisestä arvosta on vähentynyt noin kolmasosa).
Valmistuttaja: Euroopan yhteisö
Valmistaja: Euroopan keskuspankki ja sen valtuuttamat kansalliset keskuspankit.