Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

keskiviikko 29. elokuuta 2012


Euroalueen hyytävä tilanne: katsaus elo-syyskuun vaihde 2012
Katsaus euroalueen tilanteeseen syksyn alla antaa kylmän suihkun. Näyttäisi siltä, että Pankit ja valtiot ovat toiminnallaan saamassa aikaan maailmanlaajuisen Zimbabve-ilmiön ja talouden romahtamisen. 
Toimittaja. Riikka Söyring
29.8.2012, Verkkomedia.org

Euroalueen hyytävä tilanne: katsaus elo-syyskuun vaihde 2012 
Kuunvaihteen eurouutiset ovat lyhyesti seuraavat:
  • Kypros on myöntänyt, että sen alijäämä todennäköisesti kasvaa, ja ettei alijäämän pienentäminen onnistu ilman että Kyproksen rahatilannetta parannetaan, millä Kypros ilmeisesti viittaa tukipaketin tarpeeseensa.
Kypros neuvottelee parhaillaan kansainvälisten sijoittajien kanssa tukipaketista, jolla suojattaisiin sen Kreikalle pahoin altistuneita pankkeja. Pelkästään kahden suurimman pankin tukemiseen arvioidaan tarvittavan noin 2,3 miljardia euroa tai yli 10 prosenttia Kyproksen bkt:sta vastaava summa. Myös raakaa käteistä tarvitaan, kertoo EurActiv.
Kypros on taantumassa.
  • Luottoluokittaja Fitch Ratings on laskenut seitsemän italialaispankin luottoluokitusta. Kyseisiin  pankkeihin kuuluu mm. Banca Popolare di Sondrio, Banca Popolare di Milano ja Banco di Desio e della Brianza. Pankit ovat keskisuuria.
Fitch ennustaa Italian bkt:n supistuvan 1,9 prosenttia vuoden 2012 aikana, vuodelle 2013 ennustetaan nollakasvua.
Voitaneen päätellä, että Italia tarvitsee kohta tukipaketin ja että maata vyorytetään talouskurilla, joka tappaa lopunkin talouskasvun. Voitaneen myös päätellä, että asiasta kertovissa uutisissa ei mainita Italian parannelleen talouslukujaan EU:n liittyessään, ja tehneen sen Saksan silloisen liittokansleri Helmut Kohlin tieten.
  • Kreikka on keksinyt viisasten kiven velkojensa hoitoon. Kreikka aikoo hoitaa velkojaan ottamillaan uusilla lainoilla. Kreikka on lamaksi taittuvassa taantumassa.

Kuva Kreikan valtiovarainministeriön arkistosta

  • Espanjan tilastoviranomainen INE alensi tänään vuosien 2010 ja 2011 talouskasvulukuja eli Espanjalla on mennyt kerrottua heikommin. Vienti ja talouskasvua tarkastettiin siis alaspäin.
Maa painui tämän vuoden alussa jo toiseen taantumaansa kolmen vuoden sisään. Talouden odotetaan kutistuvan sekä tänä, että ensi vuonna työttömyysasteen liikkuessa pitkälti yli 20 prosentin, kertoo Taloussanomat.
Tallettajat nostivat rahojaan ulos espanjalaisista pankeista 93 miljardia euroa pelkästään heinäkuussa, toisin sanoen talletusmäärien pudotus oli 4,7 prosenttia kuukaudessa.
Espanjan pankeissa on talletuksia 1,51 biljoonan edestä. Lisäksi Espanja on ilmoittanut pankkien taseissa olevien roskaluottojen määräksi 205, 45 miljardia dollaria. Jos virhemarginaali on yhtä suuri kuin muissa Espanjan talouslaskelmissa, päästään yhä isompiin lukuihin.
Mikäli talletuspaot jatkuvat yhtä rivakkaa vauhtia, voitaneen turvallisesti päätellä, että Espanjan pankkitukiin luvatut 100 + 300 miljardia eivät riitä alkuunkaan. Pankkien pääoma käytännössä pyyhkiytyisi pois, varsinkin kun pankit yliarvottavat eräiden arvioiden mukaan jopa 40% hallussaan olevasta kiinteistökannasta.
Espanjan ilmoittelemiin lukuihin kannattanee suhtautua varauksella, koska vuonna 2000 espanjalaiset pankit aloittivat hallituksensa täydellä tuella "dynaamiset varaukset" (dynamic provisioning), millä tarkoitetaan yksinkertaisesti kirjanpidon parantelua siirtelemällä menetyksiä ja varauksia kvartaalista toiseen ja taseesta toiseen.
Bank of Spain´in finanssivakauden johtajan vuonna 2009 Maailmanpankille (WB) lähettämästä kirjelmästä:
"Dynaaminen lainatappioiden provisio voi helpottaa pankkitoiminnan prosyklisyyden kanssa toimimista.... Vaikka ei ole mitään takeita siitä, että ne riittävät kaikkien negatiivisen talouskasvun aiheuttamien luottotappioiden käsittelyssä, dynaamiset varaukset ovat kuitenkin osoittautuneet hyödyllisiksi Espanjalle viimeisimmän finanssikriisin aikana."
Pankkituki ja muut tukipaketit, joita Espanjalle maksetaan merkitsee sitä, että muiden euromaiden veronmaksajat korvaavat pankeista paenneet tallettajien ja sijoittajien rahat saamatta itse vastineeksi muuta kuin menoleikkauksia kotimaassaan, lisää talouskuria, vähemmän palveluja sekä lisää yhteisvastuuvelkaa.


Espanjan kotimaankysyntä on romahtanut. Kuluttajat eivätkä yrittäjät käytä rahaa eivätkä ota lainaa, mikä ajaa Espanjan pankkisektoria entistä ahtaammalle. Viimeisimpien tietojen mukaan noin joka neljäs espanjalainen on työttömänä, nuorista vielä useampi.
  • Analyysiyhtiö GaveKalin mukaan Saksa olisi painumassa taantumaan. Ranska on siellä jo, kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä.
Saksassa on myös meneillään sisäpoliittinen taistelu Euroopan keskuspankki EKP:n roolin laajentamisesta. Bundesbank sekä osa puolueista ei halua, että EKP:sta rakennettaisiin EU:n kaavailema euroalueen pankkitoiminnan ylivalvoja.
Myöskään Euroopan vakausmekanismi EVM:lle suunniteltu pankkitoimilupa ei innosta, koska pankkina EVM pääsisi EKP:n lypsämään EKP:n lainahanoja lähes määrättömästi. EKP:n antamien rahojen maksamisesta olisivat kuitenkin viime käden vastuussa jäsenmaiden keskuspankit, ja sitä kautta niiden kotivaltioiden veronmaksajat. EVM puolestaan on Luxemburgiin kirjattu yksityisesti omistettu yhtiö.
  • Yhdysvalloissa asuntojen arvo jatkaa putoamistaan, ja asuntolainojen takia ongelmissa olevien määrä kasvaa
     
  • Suomen valtio maksattaa veronmaksajilla euroalueen taloustoilailut. Suomen valtionvelka on ylittänyt 90 miljardia euroa. Viimeksi se kasvoi 4 miljardilla. Velkaantumisvauhti on ollut hieman yli miljardin kuukaudessa nykyhallituksen aikana.
Myös Suomen valtion maksama nettojäsenmaksu EU:lle oli viime vuonna ennätysmäisen iso. Ero Suomen EU:lle maksaman rahan ja takaisin saamien EU-tukien välillä ei ole koskaan tähän mennessä ollut näin suuri.
Uuden Suomen haastattelema valtiovarainministeriön budjettineuvos Paavo Kytömäki kertoo syynä olevan muiden maiden huono taloustilanne sekä muutaman valtion saamat jäsenmaksuhelpotukset. Jäsenmaksuhelpotuksia saa viisi maata: Saksa, Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Iso-Britannia.
Ensi vuonna Suomen jäsenmaksu kasvaa Kytömäen mukaan noin kolme prosenttia.
– Sekin on budjetin tasolla iso summa, Kytömäki arvioi Uudessa Suomessa.
– Nettomaksajat haluavat rajata EU:n budjettia, mutta nettosaajat haluavat, että se on mahdollisimman suuri, sanoo Kytömäki.
Jokainen tukipakettijonossa oleva maa siis kasvattaa muiden maksutaakkaa. EU:n liittovaltioituminen tai pankkiunioni ei tätä ongelmaa ratkaise, päinvastoin: se sinetöi tulonsiirtounionijärjestelyt.
Talousennusteita laskeva algoritmiohjelma DebtRank on saanut tulokseksi, että maailmantalouden romahtamista ei voida välttää. Keskuspankkien uskotaan paikkaavan tilannetta elektronisella fiat-rahalla. Presidentti Obama on vaatinut, että EU tukee Kreikkaa, kunnes Yhdysvaltain marraskuiset presidentinvaalit ovat ohi.
Venäjän ulkoministeriön diplomaattikoulun johtaja Igor Panarin uskoo presidentti Obaman julistavan Yhdysvalloissa voimaan sotatilalain vuoden 2012 loppuun mennessä.
Panarin ennusti vuonna 2009, että Yhdysvaltojen romahdus alkaa vuonna 2010.

Lue myös:
Tulevaisuusarvioita aikajanalle 2012-2016
Yhteenveto:
"Markkinat" eivät pidä epävarmuudesta. EU luo epävarmuutta. EKP:n suorittamaksi ehdotettu setelirahoitus saattaa laukaista hyperinflaation. Pankit ja valtiot molemmat ovat velkaantuneet siinä määrin, että velkoja on mahdotonta koskaan maksaa takaisin.
Suomen valtiovarainministeriö joutuu tekemään uudet talousarviolaskelmat, koska uudet avunpyytäjät lisäävät Suomen yhteisvastuutaakkaa.
Eräässä vaiheessa ratkaisuna tarjottu maailmanvaluutta, josta Suomessakin puhuivat ainakin presidentti Sauli Niinistö, Paavo Väyrynen ja Paavo Lipponen, ei ratkaisisi mitään mutta tarjoaisi kyllä mahdollisuudet rahavallan - ja sen kautta muunlaisen vallan - keskittämiseen entisestään.
Pankit ja valtiot ovat toiminnallaan saamassa aikaan maailmanlaajuisen Zimbabve-ilmiön ja talouden romahtamisen.

Lue myös: (Kuva IMF:n operatiivisesta kaaviosta)

 Lähteet:
Taloussanomat: Espanjan talouskehitys arvioitua heikompaa vuosina 201 ja 2011
GaveKal Research Reports 
ZeroHedge - Mark J. Grant: Spain: Shall bitterly begin his fearful fate 
Fitch Ratings 
Zillow: Q2 2012 Negative Equity Report
- Yael Selfin, William Zimmern, Katarina Punovuori, Richard Boxshall: What next for the eurozone? Possible scenarios for 2012 (sivu 5: euroalueen maiden taseen epätasapaino. Sivu 11: Kreikan eron vaikutus euroalueeseen olematon)
kaaviokuva seuduista, joilla amerikkalaisilla asuntolainan ottaneilla on eniten ongelmia velan takaisin maksussa: asuntojen hintojen romahtamisen takia ihmisillä on enemmän velkaa kuin on asunnon arvo
 The Big Picture - Barry Ritholtz: Are Big Banks Criminal Enterprises? (Lista pankkien paljastuneista petoksista)
Uusi Suomi: Ennätysmaksun syy paljastui: Suomi maksaa muiden helpotuksia
EuObserver: Merkel under pressure over ECB banking union role
EurActiv: Cyprus admits deficit will exceed forecast
Talouselämä: Kreikan suunnitelma leikkausohjelman pidentämiseksi: Otetaan lisää velkaa!
Talouselämä: Kuluttajajätti pienentää pakkauskokoaan: "Köyhyys palaa Eurooppaan"
Occupy Corporatism - Susanne Posel: No way to avoid global financial collapse, says prdictive software
Valtiovarainministeriö: Valtionvelka http://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/04_kuviot_ja_tilastot/03_budjetti/01_valtionvelka/name.jsp
Occupy Corporatism - Susanne Posel: Russian expert predicts Obama will declare martial law in America by the end of the 2012
http://occupycorporatism.com/russian-expert-predicts-obama-will-declare-martial-law-in-america-by-end-of-2012/