Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Synkintä vuosikausiin: Musta huhtikuu konkursseissa!

Suomen Asiakastieto

Huhtikuu 2013 oli synkin konkurssikuukausi vuosikausiin, kertoo Suomen Asiakastieto. Samalla koko alkuvuoden konkurssihakemusten määrä kääntyi kasvuun.
Tänä vuonna konkurssihakemuksia on tehty jo lähes 1600 eli noin seitsemän prosenttia enemmän kuin viime vuonna.
Vielä tammi-maaliskuussa konkurssitilanne oli viime vuoden tasolla, mutta huhtikuussa hakemusten määrä kääntyi jyrkkään kasvuun, Asiakastieto kertoo. Konkurssiin haettiin 308 yritystä, mikä on enemmän kuin esimerkiksi taantumavuonna 2009.
Erityisen vaikeaa oli tukku- ja vähittäiskaupoilla. Niihin kohdistuneiden konkurssihakemusten määrä kaksinkertaistui viime vuodesta. Myös majoitus- ja ravitsemusalalla hakemusten määrä nousi rajusti.
Jos konkurssihakemusten määrän kasvu jatkuu alkuvuoden tahtiin, koko vuonna konkurssihakemuksia kertyisi noin 3700. Se olisi toiseksi korkein määrä koko 2000-luvulla, Asiakastieto kertoo. Vuonna 2009 konkurssihakemuksia tehtiin 3763.

Maakuntien välillä konkurssien määrässä on suuria eroja. Päijät-Hämeessä konkurssien määrä on kasvanut alkuvuonna 69 prosenttia, Keski-Pohjannmaalla 57 prosenttia ja Pohjois-Karjalassa 46 prosenttia. Sen sijaan esimerkiksi Kainuussa, Etelä-Karjalassa ja Keski-Suomessa konkurssihakemusten määrä pieneni oleellisesti.
Suomen Asiakastiedon mukaan konkurssihakemuksista keskimäärin noin 60 prosenttia johtaa siihen, että yritys asetetaan myöhemmin konkurssiin ja toiminta loppuu. Lähes joka toisessa tapauksessa velallinen maksaa saatavansa tai ainakin pääsee velkojan kanssa sopimukseen.