Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

VOI VOI! SENKIN....!!

Jopa keskusaukion nimi myytiin – Madrid haalii rahaa keinoja kaihtamatta

Jopa keskusaukion nimi myytiin – Madrid haalii rahaa keinoja kaihtamatta
Espanjan pääkaupunki yrittää kerätä rahaa kasaan keinolla millä hyvänsä. Myyntiin lähti jopa keskusaukion nimi.
Taloussanomat
20.7.2013
Espanja on syvässä talouskriisissä, mikä näkyy myös pääkaupunki Madridin kaupunkikuvassa.
Madrid yrittää haalia rahaa kasaan kaikin mahdollisin tavoin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi julkisten sairaaloiden- sekä kaupunkikohteiden nimioikeuksien myyntiä, kirjoittaa saksalaislehti Der Spiegel.
Jopa keskusaukion
nimi vaihtoon

Savotassa on lähtenyt vaihtoon jopa Madridin kuuluisan keskusaukion, Solin, nimi. Sol on koko Espanjan maantieteellinen keskipiste.
Kesäkuusta alkaen Sol ei ole kuitenkaan ollut enää pelkkä Sol, vaan "Vodafone Sol". Brittiläinen teleoperaattori on ostanut oikeudet keskusaukion nimeen.
Vodafone on laajentanut näkyvyyttään myös metroon. Yksi metrolinjoista on syyskuusta alkaen nimeltään vain "Vodafone", ja yhtiön nimi komeilee jo keskusaukion metroaseman porteissa, vanhojen merkkien sijaan.
Lääkettä
rahapulaan

Nimioikeuksien lisäksi kaupunki on muun muassa myynyt valtavan arvokkaita taideteoksia, omistamiaan rakennuksia sekä julkisia sairaaloita. Bussilinjat aiotaan yksityistää.

Madridilla on velkaa 7,4 miljardia euroa, mikä tekee siitä Espanjan velkaantuneimman kaupungin.
Kaupungin päättäjät haluaisivat myös tuoda kesäolympialaiset Madridiin vuonna 2020, mikä osittain selittää pyrkimystä haalia mahdollisimman paljon käteistä kasaan.
Projektiin on jo investoitu yli 6 miljardia euroa, ja se vaatii ainakin 2,5 miljardia lisää.
Helppoa tämä ei kuitenkaan tule olemaan. Viime keskiviikkona terveysalan työntekijä protestoivat terveydenhuollon yksityistämissuunnitelmia vastaan.
Protesti tapahtui tietenkin Madridin keskusaukiolla – Vodafone Solilla.