Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

tiistai 15. lokakuuta 2013


Hurja tekninen muutos tulossa – ”vie miljoonia työpaikkoja”

Samuli Kotilainen 
elektroniikka uhka 1000

”Älykkäät koneet” aiheuttavat valtavan maailmanlaajuisen mullistuksen aivan lähivuosina, ennustaa tutkimusyhtiö Gartner. Tietokoneohjatut järjestelmät mullistavat monia aloja, ja tuovat myös vakavia kielteisiä seurauksia – Suomeenkin.
Tutkimusyhtiö Gartner esitteli näkemyksiään tulevaisuudesta viime viikolla pidetyssä tapahtumassaan. Yhtiön mukaan yksi muutoksista on erityisen mullistava. Gartner uskoo, että älykkäiden koneiden esiinmarssi on ”suurin vallankumous tietotekniikan historiassa”. Vaikutukset näkyvät laajasti yhteiskunnassa.
Älykkäillä koneilla viitataan moniin uudenlaisiin järjestelmiin. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat itsestään ajavat autot, jotka muuttavat ihmisten liikkumista ja tavaroiden kuljetusta. Hurjimmissa visioissa yksityishenkilöiden henkilöautot vaihtuvat suurelta osin automaattisiin robottitakseihin.
Samanlaisia murroksia nähdään muillakin aloilla. Älykkäiden henkilökohtaisten avustajien tekniikka kehittyy vauhdilla. Esimakua ovat antaneet esimerkiksi Applen Siri-tekniikka ja IBM Watson -tietokonejärjestelmä. Lähivuosina tällaiset järjestelmät voivat alkaa korvata ihmisiä joissain tehtävissä.
Sama ilmiö voidaan nähdä teollisuuden ja muidenkin yritysten järjestelmissä. Työtehtäviin, joihin vain ihmisten luultiin pystyvän, alkaakin ilmaantua automaattisia älykkäitä koneita.

Hyvät työpaikat menevät – eivätkä korvaannu

Älykkäät koneet saattavat viedä lähivuosina miljoonia keskiluokan työpaikkoja. Tämä voi johtaa myös merkittäviin ongelmiin.
Uudenlaisiakin työpaikkoja syntyy, mutta paljon hitaammin kuin työpaikkoja häviää, arvioi Gartner. Älykkäät koneet saattavatkin nostaa maailmanlaajuista työttömyyttä.
Tästä on nähty merkkejä jo Suomessakin. Tietotekniikan palvelutalo Tieto ilmoitti tällä viikolla jopa 770 henkilön irtisanomisista. Yhdeksi syyksi kerrottiin uudenlaisten järjestelmien vaikutus.
“Tietotekniikkasektori on voimakkaassa muutoksessa maailmanlaajuisesti: uudet teknologiat, kuten pilvipalvelut, sekä muutokset asiakkaiden vaatimuksissa ovat johtaneet vanhojen tietojärjestelmien nopeaan uudistamiseen standardisoiduilla ja vähemmän työvoimaa vaativilla sovelluksilla”, kommentoi Tiedon toimitusjohtaja Kimmo Alkio yhtiön tiedotteessa.
Älykkäät koneet aiheuttavat samanlaisia ilmiöitä laajemmassa mitassa, uskoo Gartner. Se saa aikaan yhteiskunnallista levottomuutta. Kansalaiset ja ammattiyhdistysliikkeet nousevat vastustamaan muutosta. Tämä voi johtaa poliittisiin päätöksiin työpaikkojen katoamisen hidastamiseksi. Muutosta ei kuitenkaan voi estää. Kasvava työttömyys aiheuttaa ongelmia ihmisten elämään ja valtioiden talouteen.
Jos Gartnerin ennustukset toteutuvat, ilmiö vaikuttaa myös Suomeen, joka kamppailee parhaillaan teollisuustyöpaikkojen poistumisen kanssa. Älykkäät koneet vievät työpaikkoja niiltä aloilta, joiden pitäisi korvata teollisuuden vähentynyttä työvoimatarvetta.

Mullitus alkaa… nyt!

Älykkäiden koneiden vallankumouksessa ei Gartnerin mukaan ole kyse kaukaisesta tulevaisuudesta. Mullistus näkyy parhaillaan.
Gartner arvioi, että tekniikka kehittyy vauhdilla vuoteen 2020 saakka. Sen jälkeen automaattijärjestelmien käyttö alkaa yleistyä nopeasti eri aloilla.
Ennustus on linjassa sen kanssa, mitä esimerkiksi autovalmistajat ovat aiemmin arvioineet. Useat eri automerkit ovat esitelleet itsestään ajavien autojen tekniikkaa. Ainakin Google, Nissan ja Mercedes-Benz ovat lupailleet, että robottiautoja tulisi myyntiin vuoteen 2020 mennessä.
Gartnerin näkemys on, että tulevaisuuteen valmistautuminen täytyy aloittaa nyt. Jos esimerkiksi yritysten tietohallintojohtajat jäävät lepäilemään laakereilleen, 2020-luvun mullistus yllättää heidät. Sen jälkeen he ovat pian työttömiä vuoteen 2023 mennessä, varoittaa Gartner.
Uuteen tekniikkaan tulee toisaalta suhtautua varovaisesti. Kyseessä on suuri tekninen ja yhteiskunnallinen mullistus, ja matkaan tulee varmasti mutkia. Tekniikka ei välttämättä ole valmista vielä vuosiin, ja alkuvaiheessa hinnat ovat korkeita. Myös lainsäädännössä voi olla tiedossa yllätyksiä, ja esimerkiksi automaattijärjestelmien aiheuttamat onnettomuudet voivat aiheuttaa vaikeita kysymyksiä.