Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

tiistai 12. marraskuuta 2013

SAS:n työntekijät haastavat ammattiliittonsa oikeuteen

SAS:n työntekijät haastavat ammattiliittonsa oikeuteen
Sadat lentoyhtiö SAS:n Ruotsin matkustamohenkilökunnan työntekijät ovat haastaneet edunvalvojansa oikeuteen. SAS:n työntekijät syyttävät ammattiliittoaan eläkkeidensä heikentämisestä.

Taloussanomat
11.11.2013
Pohjoismaisen lentoyhtiö SAS:n Ruotsin työntekijät haastavat oman ammattiliittonsa oikeuteen.
Noin 300 SAS:n 50-60 -vuotiasta työntekijää syyttää ammattiliittoa eläkkeidensä hukkaamisesta vajaa vuosi sitten Köpenhaminassa käydyissä kriisineuvotteluissa, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter
Kiistan juuret ovat DN:n mukaan vuodessa 1974. Tuolloin SAS:n matkustamohenkilökunnan palkkoja alennettiin 2,5 prosenttia, jotta työntekijöiden olisi mahdollista jäädä eläkkeelle 60-vuotiaina.
Viime marraskuussa liitto kuitenkin suostui allekirjoittamaan kriisisopimuksen, jossa eläkeikää nostettiin 65 vuoteen.
Työntekijöiden mukaan ammattiliitto puhalsi sopimuksella keskimäärin 400 000 kruunua (reilut 45 400 euroa), pahimmassa tapauksessa 800 000 kruunua (vajaat 90 900 euroa) jäsentä kohden.
Ammattiliiton juristi Martin Wästfelt myöntää DN:n haastattelussa, että liitto oli neuvotteluissa vaikeassa tilanteessa.
Meidän oli valittava jäsenten palkkojen säilyttämisen ja työpaikkojen ja eläkkeiden muutosten välillä, Wästfelt sanoi. 
Matkustamohenkilökunnan alajärjestö SCCA on jättäytynyt riidassa passiiviseksi. Sen vuoksi SAS:n oikeuteen haastaneet ovat keränneet omasta pussistaan 10 000 kruunua (reilu 1100 euroa) oikeudenkäyntikuluihin.
Kahden miljoonan kruunun vajaat (230 000 euroa) oikeudenkäyntikuluista uupuu vielä noin puolet.