Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

perjantai 12. joulukuuta 2014

Jo toinen EKP:n "lotraus" jäi odotuksista

Jo toinen EKP:n "lotraus" jäi odotuksista
Euroopan keskuspankin viimeisin elvytysoperaatio näytti tussahtavan tänään suutariksi, kun eurooppalaiset pankit ottivat ennakoitua vähemmän niille tarjottua pitkäaikaista lainaa.
11.12.2014
Kyse on "lotrauksesta" eli rahan tarjoamista kiertokulkuun, jotta pankkien lainanantokyky paranisi ja tätä kautta yritysten investoinnit lisääntyisivät. TLTRO-lyhenne tulee sanoista "targeted longer-term refinancing operation". Eli lotrausraha on suunnattu nimenomaan antolainaukseen.
Nordean pääanalyytikolle Jan von Gerichille lainahuutokaupan jääminen markkinoiden odotuksista ei tullut yllätyksenä.

– Jos lähtee arvailemaan, kuka on lainannut, niin periferiamaiden pankit ovat ottaneet aika pitkälti sen, mitä ovat pystyneet, kun taas ydinmaiden pankit ottivat aika vähän, kuten ensimmäiselläkin kierroksella, von Gerich sanoo Taloussanomille.
– EKP kommentoi tosin heti luvun jälkeen, että luku oli linjassa odotusten kanssa. Nämä ovat laskeneet viime aikoina.

Paine kasvaa, EKP

Ensimmäinen lotrauskierros oli syyskuussa ja sekin jäi markkinaodotuksista.
– Näiden rahoitusoperaatioiden vaikutus EKP.n taseen kasvuun jäi aika rajalliseksi. Tämä tukee näkemystä siitä, että lisätoimia on luvassa heti ensi vuoden alussa, von Gerich sanoo.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi on ilmaissut, että keskuspankilla on aikomuksena kasvattaa taseensa alkuvuoden 2012 lukemiin. Keskuspankki on jo aloittanut katettujen velkakirjojen ja omaisuusvakuudellisen arvopapereiden ostot, mutta nämä eivät näytä tehoavaan vaisuun eurotalouteen.
Markkinoilla odotellaan, että keskuspankki aloittaisi myös valtioiden velkakirjojen ostot suhdannetilanteen synkennyttyä ja deflaation näyttäessä raakaöljyn halpenemisen myötä entistä todennäköisemmältä.
– Inflaatiodotukset ovat uusissa pohjissa ja öljyn hinta laskee. Paineet EKP:ta kohtaan kasvavat koko ajan.
Von Gerich pitääkin keskuspankin uuden osto-ohjelman alkamisesta alkuvuodesta melko todennäköisenä.