Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

perjantai 22. tammikuuta 2016

Voiko öljyn hinta olla negatiivinen? USA:ssa ollaan lähellä

Voiko öljyn hinta olla negatiivinen? USA:ssa ollaan lähellä
Heikkolaatuinen North Dakota Sour -öljy vaihtaa omistajaa lähes puoli-ilmaiseksi Yhdysvalloissa.
22.1.2016
Taloussanomat–Bloomberg

Juuri kun maailman on tottunut miinuskorkoihin, öljymarkkinoilta kuuluu kummia. Öljyn hintasyöksy on aiheuttanut sen, että Yhdysvalloissa tiettyjen öljylaatujen tynnyri vaihtaa omistajaa lähes ilmaiseksi.
Öljy-yhtiö Flint Hills Resources tarjoutui viime perjantaina maksamaan North Dakota Sour -laadusta -0,50 dollaria barrelilta. Miinushinta oli kuitenkin virhe ja maanantaina yhtiö korjasi hinnan 1,50 dollariin barrelilta.

North Dakota Sour on heikkolaatuinen öljylaatu, joka sisältää paljon rikkiä. Vuosi sitten sen tynnyrihinta oli 13,50 dollaria ja vuoden 2014 tammikuussa 47,60 dollaria. Kyseisen öljylaadun hintaluisu on seurausta putkikapasiteetin puutteesta.
Flint Hillsin ja sen kilpailijoiden hintanoteerauksia käytetään viitehintoina kymmenille öljytuotteille USA:ssa. North Dakota Sour -laatua kuitenkin tuotetaan päivässä suhteellisen vähän, 15 000 tynnyriä päivässä.

Paljon rikkiä sisältävät öljylaadut hinnoitellaan yleensä alhaiseksi, koska niitä voidaan jalostaa vain erikoisjalostamoissa. Lisäksi sitä joudutaan kuljettamaan rekka-autoilla, mikä on kalliimpaa kuin öljyputkella.
Negatiiviset hinnat energiamarkkinoilla ovat harvinaisia mutta eivät ennenkuulumattomia. Esimerkiksi propaanilla käytiin kauppaa miinushinnoilla kolmen kuukauden ajan viime vuonna Kanadan Edmontonissa. Öljyjalostamot myös joskus joutuvat maksamaan, jotta ostajat veisivät pois alhaisen kysynnän tuotteita varastointikapasiteetin vapauttamiseksi