Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

torstai 10. toukokuuta 2012

"KAUAN ELÄKÖÖN KAPITALISMI": HÄTÄHUUTOKO TÄMÄ ON!?

Wahlroos: Yrittäjä on kapitalismin pelastaja

Torstai 10.05.2012
 
”Minä en luo vaurautta, sinä onneksi luot”, sanoo professori Tom G. Palmer pankinjohtaja Björn Walhroosille väittelyssä kapitalismin moraalista.

Vakuutusyhtiö Varman hillitty auditorio on täyttynyt keski-iän paremmalla puolella olevista miespuolisista yritysjohtajista. Odotukset ovat kovat, sillä luvassa on debatti pankinjohtaja Björn Wahlroosin ja amerikkalaisen professorin Tom G. Palmerin välillä. Aiheena on kapitalismin moraali. Vastakkainasettelu jää heikoksi, sillä molemmat herrat ovat yhtä mieltä perusasioista: toimiakseen kapitalismi tarvitsee kahta asiaa: omaisuudensuojaa ja pääomien vapaata liikkuvuutta.
Yhdestä asiasta he ovat suorastaan liikuttavan yksimielisiä: kunnia on annettava vaurauden luojille eli yrittäjille. Kapitalismin moraali on yrittäjistä riippuvainen.
"Minä en luo vaurautta, sinä onneksi luot", sanoo yliopistomies Palmer ja taputtaa Walhroosia olkapäälle.
"Satojen vuosien ajan yrittäjiä on ylenkatsottu. Se on kulttuurisesti takapajuista ja väärin. Vaurauden luojia täytyy kunnioittaa", professori lisää. 
Palmer on kirjoittanut kirjan Kapitalismin moraali. Kirjan eräs opetus on, että moraalia uhkaa kapitalismin vajavainen versio, niinsanottu hyväveli-kapitalismi. Se kukkii parlamenteissa ja suuryrityksissä ympäri maailman.
Palmer käyttää esimerkkinä General Motorsia, yksityistä yritystä, joka pelastettiin kalliisti veronmaksajien rahoilla.
"Kysyin Occupy Wall Street -tapahtumassa olleilta ihmisiltä miksi he ovat vihaisia. Kävi ilmi, että he olivat vihaisia samoista asioista kuin minä: valtioiden takauksista ja groteskista epäoikeudenmukaisuudesta", Palmer sanoo.
Ay-liike lyö kapuloita rattaisiin
Björn Wahlroosin mielestä kapitalismi on luonut paljon enemmän vaurautta ja onnea kuin kärsimystä. Kapitalismin suurin saavutus on sitä suojaava järjestelmä. Walhroosin mukaan ammattiyhdistysliike on tehnyt parhaansa heikentääkseen kapitalistisen järjestelmän toimivuutta.
"Minimipalkka on ay-liikkeen luoma mekanismi, jolla pidetään ulkomaiset työntekijät pois suomalaisilta työmarkkinoilta. Työttömyys on ay-liikkeen – työvoiman kartellin – aiheuttamaa".
Professori Palmer mielestä velkakriisi on yksi suurimmista kapitalismin uhkista.
"Kattamattomia vastuita on 80 000 miljardin dollarin edestä. Koko maailmassa ei ole rahasummaa, jolla se maksetaan. Koko kapitalistinen järjestelmä on vaarassa. Tarvitsemme vahvan moraalisen kompassin, joka estää populistiset hyökkäykset markkinataloutta vastaan", hän sanoo.
Säpinä puuttuu kapitalismista
Provokaatiota luomaan paikalle on kutsuttu SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner (senkin k.). Hänen mukaansa kapitalismin eräs ongelma on se, ettei sen ympärille ole syntynyt säpinää, kansanliikettä eikä inspiroituneiden ihmisten joukkoa.
"Enemmän naisia, vähemmän miehiä", ehdottaa Jungner parannuskeinoksi.
Jungnerin mielestä raha yksinään on kehittyneissä maissa yhä huonompi motivaattori eikä kapitalismi voi toimiakseen perustua pelkkään rahaan. Siitä ovat osoituksena esimerkiksi Occupy Wall Street-liike ja avointen käyttöjärjestelmien suosio.
"Nokia on tuhoutunut muutamassa vuodessa. Siellä ei ymmärretty mikä motivoi ihmisiä ja miten ihmisryhmät tekevät yhteistyötä keskenään. Se on yksi kalleimmista opetuksista, joka Suomessa on saatu", Jungner sanoo.

Merina Salminen