Tohtori Marx kuvaili yksien harjoittamaa toisten jotensakin kuppaamista siihen tapaan,että ”pääoma on kuollutta työtä, joka vampyyrien lailla elää vain imemällä elävää työtä, ja se elää sitä paremmin, mitä enemmän se sitä imee.”

perjantai 15. huhtikuuta 2016


Perheenisä yllättyi – pankki maksaa hänelle asuntolainasta 33 euroa joka kuukausi

Perheenisä yllättyi – pankki maksaa hänelle asuntolainasta 33 euroa joka kuukausi
Syynä on asuntolainan negatiivinen korko. Tanskan keskuspankin ohjauskorko on ollut negatiivinen jo lähes neljä vuotta.
15.4.2016
Taloussanomat

Tanskalainen Hans Peter Christensen on siitä onnellisessa asemassa, että hän ei maksa pankille asuntolainastaan, vaan pankki maksaa siitä hänelle, kertoo Wall Street Journal -lehti. Tanskassa on muitakin, jotka ovat päässeet samalla tavoin nauttimaan selvästi miinukselle painuneista koroista.
Rahoituskonsulttina työskentelevä Christensen osti perheelleen omakotitalon Aalborgista vuonna 2005. Taloa varten otetun asuntolainan korko tippui alle nollan ensimmäisen kerran viime kesänä.

Christensen yllättyi hiljattain, kun uusimman lainanlyhennyksen maksukirje tipahti postiluukusta. Kirjeessä kerrottiin, että pankki maksaa hänelle 249 kruunua eli noin 33 euroa. Sen verran Christensenin lainan korko oli miinuksella.
– Vanhempani sanoivat minulle, että minun pitäisi kehystää se, jotta tulevat sukupolvet uskoisivat tämän tapahtuneen, Christensen sanoi kirjeestä Wall Street Journalille.
Tanska on esimerkki siitä, millaisia seurauksia historiallisen löysällä rahapolitiikalla voi olla.
Markkinakorkoja säätelevä Tanskan keskuspankin ohjauskorko on 0,65 prosenttia miinuksella. Korko on ollut negatiivinen jo lähes neljä vuotta. Se on Wall Street Journalin mukaan pidempään kuin missään muussa maassa.

Ei ole tietoa, kuinka monen tanskalaisen asuntolainan korko on miinuksella, koska pankit eivät kerro lukuja. Realkredit, joka on yksi Tanskan suurimmista asuntoluotottajista, sanoo myöntäneensä viime vuonna 758 asiakkaalleen lainan, jonka korko on miinuksella.
Tilanteen kääntöpuoli on se, että Tanskassa moni pankki ei enää maksa korkoa talletuksille.
Suomessa ei ole käynyt ilmi, että pankki maksaisi asuntolainasta asiakkaalleen. Helsingin Uutiset kertoi maaliskuussa, kuinka Kauniaisissa asuva pariskunta joutuu lainanlyhennyksen lisäksi maksamaan korkoja ja kuluja vain yhden euron kuukaudessa.
Suomessa asuntolainojen ehdoissa lukee poikkeuksetta, että asiakas maksaa pankille lainasta eikä toisinpäin. Vanhemmissa asuntolainoissa negatiiviseksi painunut viitekorko syö lainamarginaalia aina nollaan asti. Uusimmissa asuntolainasopimuksissa korko on vähintään marginaali.